Зеленський відвідав курсанта, який вижив в катастрофі під Чугуєвом. Після падіння він намагався врятувати товариша

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський відвідав курсанта, який вижив в катастрофі під Чугуєвом. Після падіння він намагався врятувати товариша

Офіс президента / Telegram

Президент Володимир Зеленський відвідав у військовому шпиталі 20-річного курсанта Вʼячеслава Золочевського — єдиного, хто вижив у авіакатастрофі військового літака Ан-26. Стан хлопця задовільний.

Зеленський розповів, що Вʼячеслав намагався врятувати свого товариша, який згодом помер у лікарні від отриманих травм та опіків.

«Вʼячеслав Золочевський народився в сорочці. Сьогодні він фактично святкує другий день народження. Вночі Вʼячеслав отямився біля уламків літака Ан-26, в якому летіла вся команда, друзі, побратими […] Один із хлопців поруч горів, і Слава кинувся його гасити. Йому вдалося дати ще один шанс іншому курсанту, який однак, на жаль, помер від опіків сьогодні вранці. Це героїзм посеред поля смерті. Вірю, що цей другий шанс був подарований тобі недарма, Вʼячеславе», — наголосив президент.

За уточненими даними, курсант не вистрибував з літака, а вижив всередині нього, пише «Суспільне». Голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер розповів, що курсант не памʼятає всього, що трапилося.

«Сказав, що все відбувалося, як у комп’ютерний грі, що він, коли отямився, побачив, як горить його товариш, і він допомагав фактично гасити полумʼя на цьому хлопці, який перебував вчора в лікарні. І, на жаль, сьогодні помер», — розповів Кучер.

Мати В’ячеслава Ірина Золочевська пригадує події перед вильотом курсантів і розповідає, що син дуже чекав на ці навчальні польоти: «Вчора [25 вересня] він зателефонував мені о 16 годині і сказав: “Мамо, у нас польоти будуть із 18 до 21 год”. Він був дуже задоволений, щасливий, він чекав на ці польоти. Я побачила інформацію, що сталася катастрофа, і коли прочитала, що це були льотні навчання, тим паче курсантів з Кожедуба, я не знала, що мені робити. Я боялася, що мого сина також немає».

Лікарі розповідають, що стан Вʼячеслава оцінювався як середнього ступеня важкості. Зараз його життя в безпеці, стан стабільний.

  • Увечері 25 вересня в Харківській області сталась авіакатастрофа — літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ розбився при заході на посадку. Він упав за два кілометри від військового аеродрому.
  • На борту перебували 27 людей: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. В авіакатастрофі вижили лише двоє курсантів: один із них помер уранці наступного дня в лікарні, життю іншого нічого не загрожує.
  • За словами міністра оборони Андрія Тарана, курсанти проводили навчальні польоти, а сам літак до цього здійснив шість злетів та посадок поспіль. Керували літаком не курсанти, а досвідчені пілоти. Під час сьомого польоту командир екіпажу повідомив про проблеми з лівим двигуном і готувався до аварійної посадки, але раптово сталася катастрофа. Імовірно, літак зачепив крилом землю.
  • Президент Володимир Зеленський оголосив 26 вересня днем жалоби в Україні. Він також пообіцяв, що держава профінансує лікування курсанта, який вижив, та виплатить компенсації сімʼям загиблих.
  • Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко показав відео з камер спостереження, на якому видно падіння літака.