«Привалило фюзеляжем»: єдиний курсант, який вижив під час авіакатастрофи Ан-26, вперше розповів про деталі падіння

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Привалило фюзеляжем»: єдиний курсант, який вижив під час авіакатастрофи Ан-26, вперше розповів про деталі падіння

Youtube / ТСН

Курсант Харківського національного університету Повітряних сил В’ячеслав Золочевський, який єдиний вижив в авіакатастрофі літака Ан-26 під Чугуєвом, розповів, що після падіння його привалило фюзеляжем. Це вберегло його від вогню.

Про це він розповів в інтерв’ю ТСН.

Сам хлопець наразі пересувається самостійно без проблем. У нього є травми на обличчі та тілі, а також опіки та струс мозку.

«Я у неділю ввечері перший раз встав. І у понеділок почав вставати», — зазначив він.

Курсанти навчалися на третьому курсі університету, і навчання почалося з практики. Для хлопців це були перші польоти. Сам Золочевський сидів через одне місце від кабіни пілотів.

Він розповів, що політ був цілком нормальним, але раптово літак різко повело вліво, а його самого підкинуло і він знепритомнів. Прийшов до тями хлопець вже після падіння, його привалило фюзеляжем. На думку В’ячеслава, через це вогонь не дістався до нього. Після того, як він виліз з-під уламків, хлопець побачив іншого курсанта, якого охопило полум’я.

«Намагався загасити. Потім підбігли інші і далі його загасили», — розповів курсант.

Він також зазначив, що наразі не знає, чи буде продовжувати навчання в університеті. Курсант підкреслює, що спочатку хоче повністю реабілітуватися після аварії.

  • Увечері 25 вересня в Харківській області літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ розбився при заході на посадку. Він упав за два кілометри від військового аеродрому.
  • На борту перебували 27 людей: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. В авіакатастрофі вижили лише двоє курсантів: один із них помер уранці наступного дня в лікарні, життю іншого нічого не загрожує.
  • За словами міністра оборони Андрія Тарана, курсанти проводили навчальні польоти, а сам літак до цього здійснив шість злетів і посадок поспіль. Керували літаком не курсанти, а досвідчені пілоти. Під час сьомого польоту командир екіпажу повідомив про проблеми з лівим двигуном і готувався до аварійної посадки, але раптово сталася катастрофа. Імовірно, літак зачепив крилом землю.