В авіакатастрофі під Чугуєвом загинув син штурмана Іл-76, збитого бойовиками у 2014 році

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В авіакатастрофі військового літака Ан-26 під Чугуєвом загинув курсант Олександр Скочков - син штурмана Іл-76, збитого бойовиками під Луганськом у 2014 році, Ігоря Скочкова.

Офіційного підтвердження загибелі Олександра поки немає. У неофіційних списках, які поширюють у соцмережах, вказують його прізвище.

Мати курсанта у коментарі «ТСН» розповіла, що керівництво бригади не підтвердило інформації, що він загинув. Проте, видання вказує, що звʼязувалося з нею ще тоді, коли офіційно було відомо про трьох зниклих без вісті.

У коментарі «Фактам» курсантка Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба Людмила (її прізвище видання не вказує) розповідає, що ще вранці Олександр значився зниклим безвісти, але станом на зараз вже відомо, що він теж загинув.

«Саша був дуже добродушним і усміхненим хлопцем. Ніколи не бачила його сумним або пониклим — і це попри те, що в його житті не так давно сталася страшна трагедія, в зоні АТО загинув батько. Він теж розбився в авіакатастрофі. Саша вступив до університету Повітряних Сил для того, щоб бути як батько. Він дуже ним пишався і теж хотів літати», — пригадує дівчина.

Батько Олександра Ігор Скочков був штурманом авіаційної ескадрильї 25-ї бригади транспортної авіації Повітряних Сил ЗС України. Загинув 14 червня 2014 року, коли біля Луганського аеропорту літак Іл-76 збили бойовики. Ігоря Скочкова посмертно нагородили орденом Богдана Хмельницького III ступеня та нагрудним знаком «За оборону Луганського аеропорту».

  • Увечері 25 вересня в Харківській області сталась авіакатастрофа — літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ розбився при заході на посадку. Він упав за два кілометри від військового аеродрому.
  • На борту перебували 27 людей: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. В авіакатастрофі вижили лише двоє курсантів: один із них помер уранці наступного дня в лікарні, життю іншого — курсанту Вʼячеславу Золочевському нічого не загрожує.
  • За словами міністра оборони Андрія Тарана, курсанти проводили навчальні польоти, а сам літак до цього здійснив шість злетів та посадок поспіль. Керували літаком не курсанти, а досвідчені пілоти. Під час сьомого польоту командир екіпажу повідомив про проблеми з лівим двигуном і готувався до аварійної посадки, але раптово сталася катастрофа. Імовірно, літак зачепив крилом землю.
  • Президент Володимир Зеленський оголосив 26 вересня днем жалоби в Україні. Він також пообіцяв, що держава профінансує лікування курсанта, який вижив, та виплатить компенсації сімʼям загиблих.
  • Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко показав відео з камер спостереження, на якому видно падіння літака.