«Схеми»: Генпрокурор Венедіктова блокувала відкриття справи проти «слуги народу» Халімона. Нардеп заявив, що розкрив корупційну схему

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Схеми»: Генпрокурор Венедіктова блокувала відкриття справи проти «слуги народу» Халімона. Нардеп заявив, що розкрив корупційну схему

Facebook / Irina Venediktova

Генпрокурор Ірина Венедиктова перешкодила розслідуванню проти заступника фракції «Слуги народу», заступника голови парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Павла Халімона, якого підозрювали у вимаганні хабаря.

Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми».

Журналісти отримали аудіозаписи розмов колишнього народного депутата від «Блоку Петра Порошенка», аграрного підприємця Олега Дмитренка, в яких він, Халімон і довірена особа останнього нібито домовляються про корупційну схему влітку 2020 року. Ідеться про надання сприятливих умов для ведення аграрного бізнесу в Чернігівській області в обмін на 40 мільйонів гривень.

Дмитренко також передав ці аудіозаписи детективам НАБУ, які зареєстрували його заяву та вирішили, що є підстави для відкриття кримінального провадження, тож звернулися до Офісу генпрокурора, аби далі збирати докази у процесуальний спосіб.

Однак Венедіктова відмовилася вносити відомост до Єдиного реєстру досудових розслідувань, оскільки «у зазначених матеріалах відсутні конкретні відомості про обставини, що можуть свідчити про вчинення вказаним у зверненні народним депутатом України кримінального правопорушення, на теперішній час відсутні визначені КПК України підстави для внесення відповідних відомостей до ЄРДР».

Після цього Халімон перестав виходити на звʼязок із Дмитренком, обірвавши з ним усі контакти.

У коментарі «Схемам» нардеп підтвердив факт розмов із Дмитренком, але запевнив, що не він вимагав хабар, а навпаки — йому пропонували гроші.

Після відмови Венедіктової відкрити провадження Дмитренко звернувся до Вищого антикорупційного суду з вимогою зобов’язати Офіс генпрокуратури почати провадження. Суд задовольнив позов.

Згодом Венедіктова повідомила, що 24 вересня «за результатами особистого прийому одного з народних депутатів було відкрито провадження за фактом висловлення прохання надати неправомірну вигоду в особливо великому розмірі для себе як службової особи, яка займає особливо відповідальне становище, за невчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням службового становища, за попередньою змовою групою осіб, поєднаної з вимаганням неправомірної вигоди, за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України».

Також в Офісі генпрокурора зазначили, що досудове розслідування доручили проводити НАБУ, проте в бюро заявили, що інформація про це не надходила.

Водночас юристи запевняють, що тепер відкривати провадження не має сенсу, бо «зафіксувати в момент злочину надання депутату неправомірної вигоди вже фізично неможливо».

Окремо журналісти зауважили, що ці події відбувалися на тлі зміни керівництва державного підприємства «Івківці», з яким співпрацювала компанія родини Дмитренка «Батьківщина». Новопризначена заступниця директора раніше була директором у компанії, яку заснував Халімон.

Сам нардеп на пресконференції 1 жовтня заявив, що саме він викрив мільярдну корупційну схему і зміг запобігти розкраданню коштів із державного бюджету.

«Було встановлено факти зловживання посадовими особами державного підприємства «Івківці». Окрім того, що незавершений врожай продавався за безцінь, ще й послуги з посіву, внесенню добрив і захисту рослин надавалися за завищеними цінами. Унаслідок такої підприємницької діяльності державі було завдано збитки в розмірі понад 50 млн гривень», — розповів Халімон.

За його словами, після цього суд заарештував весь врожай озимих культур, через що до нього звернувся Дмитренко і запропонував хабар в розмірі 40 мільйонів гривень, щоби продовжити «свою незаконну діяльність».

Також нардеп запевнив, що має інформацію про діяльність Дмитренка від 2016 року на державних підприємствах у Сумській та Запорізькій областях, проти яких теж відкриті кримінальні провадження. За даними Халімона, загалом через корупційні схеми на цих підприємствах держава недоотримала приблизно 800 мільйонів гривень.

«Наступного дня я звернувся до Нацполіції із відповідною заявою за фактом пропозиції хабаря паном Дмитренком. На жаль, слідчий Прилуцького відділу поліції, замість того щоби внести цю заяву терміново в ЄРДР, приєднав її до існуючих матеріалів кримінального провадження, що є грубим порушенням Кримінально-процесуального та Кримінального кодексів України», — пояснив Халімон, зазначивши, що через суд зобов’язав слідчого внести інформацію до ЄРДР.

  • 15 вересня НАБУ опублікувало відеозаписи за участі нардепа (на той час фракції «Слуга народу») Олександра Юрченка та його «помічника», які вимагали хабар за лобіювання змін до законодавства. У межах операції детектив «під прикриттям» у ролі представника промислової компанії познайомився з народним депутатом, який у завуальованій формі попросив надати йому через посередника хабар у $13 тисяч за внесення пропозицій до законопроєкту та надалі ще $200 тисяч для підкупу народних депутатів — членів профільного комітету.
  • В Офісі президента заявили, що Юрченко вийшов з фракції «Слуга народу».
  • 17 вересня генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру та клопотання про арешт Юрченка. Згодом НАБУ повідомило про підозру депутату, а президент Володимир Зеленський заявив, що Юрченко обовʼязково сяде до в’язниці.
  • 24 вересня за Юрченка внесли заставу — понад 3 мільйони гривень.