За нардепа Юрченка внесли заставу — понад 3 мільйони гривень

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
За нардепа Юрченка внесли заставу — понад 3 мільйони гривень

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

За народного депутата Олександра Юрченка, якого НАБУ підозрює у хабарництві, внесли понад 3 мільйони гривень застави.

Про це «Бабелю» повідомила речниця Вищого антикорупційного суду Олеся Чемериc.

За її словами, заставу за Юрченка внесли у повному обсязі напередодні, 24 вересня. Хто вніс кошти — у суді не повідомляють.

Нагадаємо, 21 вересня суд обрав Юрченку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці. Альтернативою йому призначили заставу у трохи більше ніж 3 мільйони гривень, прокурори ж вимагали заставу у 6,5 мільйона.

Юрченко на суді запевняв, що невинен. За його словами, жодних хабарів він не брав — навпаки, намагався ліквідувати тіньові схеми.

  • 15 вересня НАБУ опублікувало відеозаписи за участі нардепа (на той час фракції «Слуга народу») Олександра Юрченка та його «помічника», які вимагали хабар за лобіювання змін до законодавства. У межах операції детектив «під прикриттям» у ролі представника промислової компанії познайомився з народним депутатом, який у завуальованій формі попросив надати йому через посередника хабар у $13 тисяч за внесення пропозицій до законопроєкту та надалі ще $200 тисяч для підкупу народних депутатів — членів профільного комітету.
  • 15 вересня ВАКС обрав запобіжний захід «помічникові» Юрченка — Івана Фіщенка взяли під варту на два місяці з альтернативою застави в один мільйон гривень. Сам Фіщенко свою вину не визнає і запевняє, що не був помічником Юрченка.
  • В Офісі президента заявили, що Юрченко вийшов з фракції «Слуга народу».
  • 17 вересня генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру та клопотання про арешт Юрченка. Згодом НАБУ повідомило про підозру депутату, а президент Володимир Зеленський заявив, що Юрченко обовʼязково сяде в тюрму.