Справа Юрченка: суд арештував нардепа на два місяці

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід нардепу Олександру Юрченку, якого НАБУ підозрює у хабарництві.

Про це повідомила суддя ВАКС під час засідання.

Відповідно до ухвали суду, Юрченка беруть під варту на два місяці. Альтернативою йому призначили заставу у трохи більше 3 мільйонів гривень. Прокурори ж вимагали заставу у 6,5 мільйона гривень.

Сам Юрченко запевняє, що не винен. За його словами, жодних хабарів він не брав, а навпаки — намагався ліквідувати тіньові схеми.

«Три скликання поспіль не ухвалюється закон про поводження з відходами. Ми розуміємо, скільки мільйонів доларів заробляють ті, хто працює в тіньовій стороні — упаковщики і так далі», — зазначив Юрченко.

Також нардеп додав, що саме «ті, хто заробляє» вчинили проти нього наклеп і продовжують свій тиск.

Водночас прокурор розповів, що у Юрченка знайшли незареєстрований пістолет. За його словами, детективи НАБУ 16 вересня помітили на задньому сидінні автомобіля нардепа пістолет та мобільний телефон, але не мали санкції на обшук. Поки прокурори отримували цей дозвіл, детективи охороняли автомобіль. Наступного дня до них прийшли Юрченко і його адвокат і намагались відігнати їх від автівки.

  • 15 вересня НАБУ опублікувало відеозаписи за участі нардепа Олександра Юрченка та його «помічника», які вимагали хабар за лобіювання змін до законодавства. У межах операції детектив «під прикриттям» у ролі представника промислової компанії познайомився з народним депутатом, який у завуальованій формі попросив надати йому через посередника хабар у $13 тисяч за внесення пропозицій до законопроєкту та надалі $200 тисяч для підкупу народних депутатів — членів профільного комітету.
  • 15 вересня ВАКС обрав запобіжний захід «помічникові» Юрченка — Івана Фіщенка взяли під варту на два місяці з альтернативою застави в 1 мільйон гривень. Сам Фіщенко свою вину не визнає і запевняє, що не був помічником Юрченка.
  • 17 вересня генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру та клопотання про арешт Юрченка. Згодом НАБУ повідомило про підозру депутату, а президент Володимир Зеленський заявив, що Юрченко обовʼязково сяде в тюрму.