Справа Юрченка: ВАКС обрав запобіжний захід «помічнику» нардепа. Його спіймали на хабарі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід Івану Фіщенку, якого підозрюють у хабарництві. За даними НАБУ, він був посередником у передачі хабаря нардепу від «Слуги народу» Олександру Юрченку.

Про це повідомляє «Центр протидії корупції».

Фіщенка взяли під варту на два місяці з альтернативою застави в 1 млн грн. Прокурори ж просили для нього заставу в понад 5 млн грн.

Сам же Фіщенко свою вину не визнає, як і те, що був помічником нардепа Юрченка. Водночас на запитання про те, чи консультував його, відповів ухильно, зазначивши, що «консультує багатьох людей». НАБУ офіційно називає його посередником.

Про що йдеться?

Уранці 13 вересня виключений зі «Слуги народу» нардеп Гео Лерос опублікував у своєму Facebook інформацію про те, що за кілька днів до цього НАБУ спіймали на хабарі помічника Юрченка. Він нібито взяв перші $13 із $200 тис., які планувалося заплатити Юрченку за законопроєкт, пов’язаний із побутовими відходами. Лерос також написав, що генпрокурорка Ірина Венедіктова нібито блокує підписання підозри депутату Юрченку.

Олександр Юрченко був обраний до Ради за мажоритарним округом № 211 (Голосіївський район Києва). Він є головою підкомітету з побутових відходів Комітету Ради з питань енергетики та ЖКГ.

Джерела інших українських ЗМІ також підтвердили інформацію про хабар помічнику Юрченка. Йому начебто оголосили підозру, але не затримували. Розкрили цей процес у рамках тривалої спецоперації, під час якої «вели» кількох нардепів цього комітету.

  • 15 вересня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що не вважає достатніми підстави від НАБУ для оголошення підозри Олександру Юрченку.
  • Національне антикорупційне бюро опублікувало відеозаписи за участі нардепа Олександра Юрченка («Слуга народу) та його помічника, які вимагали хабар за лобіювання змін до законодавства. У межах операції детектив «під прикриттям» у ролі представника промислової компанії познайомився з народним депутатом, який у завуальованій формі попросив надати йому через посередника хабар у $13 тис. за внесення пропозицій до законопроєкту та надалі $200 тис. для підкупу народних депутатів — членів профільного комітету.