НАБУ опублікувало відео з нардепом Юрченком у справі про хабарництво. І заявило про зрив операції

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
НАБУ опублікувало відео з нардепом Юрченком у справі про хабарництво. І заявило про зрив операції

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Національне антикорупційне бюро опублікувало відеозаписи за участі нардепа Олександра Юрченка («Слуга народу) та його помічника, які вимагали хабар за лобіювання змін до законодавства.

Про це повідомляють на сайті НАБУ.

У межах операції детектив «під прикриттям» у ролі представника промислової компанії познайомився з народним депутатом, який у завуальованій формі попросив надати йому через посередника хабар у $13 тис. за внесення пропозицій до законопроєкту та надалі $200 тис. для підкупу народних депутатів-членів профільного комітету.

У середині серпня детектив «під прикриттям» передав першу частину хабаря. 26—27 серпня співучасники планували отримати ще одну частину коштів. «За обставин, які зараз з’ясовує слідство, Національне бюро було вимушене припинити подальше виконання спеціального завдання», — зазначили в НАБУ.

У бюро додали, що зранку 10 вересня прибули до Офісу генпрокурора з метою реєстрації кримінального провадження проти нардепа, а також підписання низки клопотань про проведення слідчих дій стосовно нього.

Також було надано проєкт повідомлення про підозру, довідку про зібрані докази та матеріали кримінального провадження, які підтверджують обґрунтованість підозри. З 12:30 до 18:00 прокурори ОГП вивчали матеріали, після чого, за результатами низки нарад, керівник департаменту Офісу генпрокурора повідомив, що він не вбачає достатніх підстав для доповіді генпрокурору про необхідність порушення кримінального провадження.

Близько 21:00 відбулася нарада за участю генпрокурора, першого заступника директора НАБУ та керівника департаменту Офісу генпрокурора. За результатами наради, рішення про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань не ухвалили.

10 вересня помічнику Юрченка повідомили про підозру. Також до генерального прокурора скерували проєкт підозри щодо дій нардепа. 11 вересня НАБУ повторно скерувало до Офісу генпрокурора лист щодо необхідності внесення відомостей до ЄРДР стосовно дій нардепа, однак станом на 15 вересня відповіді немає.

Бюро не називає прізвище нардепа, проте у вівторок з трибуни Верховної Ради генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що йдеться про нардепа Юрченка.

Про що йдеться?

Уранці 13 вересня виключений зі «Слуги народу» нардеп Гео Лерос опублікував у своєму Facebook інформацію про те, що за кілька днів до цього НАБУ спіймали на хабарі помічника Юрченка. Він нібито узяв перші $13 тис. із $200 тис., які планували заплатити Юрченку за законопроєкт, пов’язаний із побутовими відходами. Лерос також написав, що генпрокурорка Ірина Венедіктова нібито блокує підписання підозри депутату Юрченку.

Олександр Юрченко був обраний до Ради за мажоритарним округом № 211 (Голосіївський район Києва). Він є головою підкомітету з питань поводження з побутовими відходами Комітету Ради з питань енергетики та ЖКГ.

Джерела інших українських ЗМІ також підтвердили інформацію про хабар помічнику Юрченка. Йому начебто оголосили підозру, але не затримували. Виявили цей процес у рамках тривалої спецоперації, під час якої «вели» кількох нардепів цього комітету.

  • У вівторок генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що не вважає достатніми підстави від НАБУ для оголошення підозри Олександру Юрченку.