Генпрокурор Венедіктова заявила, що підстав для оголошення підозри нардепу Юрченку поки немає. В ОП підкреслили, що не втручаються

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Генпрокурор Венедіктова заявила, що підстав для оголошення підозри нардепу Юрченку поки немає. В ОП підкреслили, що не втручаються

Кузьмін Олександр / УНІАН

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що не вважає достатніми підстави від НАБУ для оголошення підозри нардепу від «Слуги народу» Олександру Юрченку.

Про це вона заявила під час виступу в парламенті.

«На мою думку, без встановленого факту використання службового становища для одержання неправомірної вигоди повідомити будь-кому про вчинення такого службового злочину неможливо. А матеріали, які мені сьогодні надали, не містять таких відомостей», — пояснила Венедіктова.

За її словами, єдиною встановленою та доведеною обставиною є лише той факт, що Юрченко обговорював внесення змін до законів та пообіцяв передати підготовлені зміни на опрацювання юристам.

Генпрокурор розповіла, що матеріали від НАБУ щодо Юрченка отримала 14 вересня, але серед документів не було матеріалів самого кримінального провадження.

Водночас в Офісі президента запевняють, що в ситуацію з нардепом не втручаються і ні на кого не впливають.

«Немає жодних сумнівів у тому, що потрібно проводити максимально жорстке розслідування з цього приводу. І воно триває. Тим паче що в жоден з кейсів НАБУ і САП за час, що минув після зміни влади в 2019 році, не було і не буде ніякого втручання з боку президента України або працівників Офісу президента України», — заявив радник голови ОП з комунікацій Михайло Подоляк.

Про що йдеться?

Уранці 13 вересня виключений зі «Слуги народу» нардеп Гео Лерос опублікував у своєму Facebook інформацію про те, що за кілька днів до цього НАБУ спіймали на хабарі помічника Юрченка. Він нібито узяв перші 13 із 200 тисяч доларів, які планувалося заплатити Юрченку за законопроєкт, пов’язаний із побутовими відходами. Лерос також написав, що генпрокурорка Ірина Венедіктова нібито блокує підписання підозри депутату Юрченку.

Олександр Юрченко був обраний до Ради за мажоритарним округом № 211 (Голосіївський район Києва). Він є головою підкомітету з питань поводження з побутовими відходами Комітету Ради з питань енергетики та ЖКГ.

Джерела інших українських ЗМІ також підтвердили інформацію про хабар помічнику Юрченка. Йому начебто оголосили підозру, але не затримували. Виявили цей процес у рамках тривалої спецоперації, під час якої «вели» кількох нардепів цього комітету.