Генпрокурор Венедіктова підписала підозру нардепу «Слуги народу» Юрченку, якого підозрюють у хабарництві

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Генпрокурор Венедіктова підписала підозру нардепу «Слуги народу» Юрченку, якого підозрюють у хабарництві

УНІАН

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала народному депутату «Слуги народу» Олександру Юрченку підозру і клопотання про обрання запобіжного заходу — тримання під вартою.

Про це вона написала у Facebook.

«Кримінальна сага, повʼязана з депутатом, має своє логічне і законне продовження. Ми разом із прокурорами САП у цій справі провели декілька годин над вивченням матеріалів (підкреслюю — матеріалів, а не довідок або чернеток, складених від мого імені) цього кримінального провадження, в результаті чого я прийняла рішення і, відповідно, одночасно відповідальність підписати народному депутату підозру і клопотання про обрання запобіжного заходу — тримання під вартою», — заявила Венедіктова.

Також вона закликала не тиснути на неї через журналістів, адже це — «пустий номер».

«Прошу також не забувати, що «випадковий злив» матеріалів кримінальних проваджень у ЗМІ — це протизаконно», — додала Венедіктова.

Про що йдеться?

Уранці 13 вересня виключений зі «Слуги народу» нардеп Гео Лерос опублікував у своєму Facebook інформацію про те, що за кілька днів до цього НАБУ спіймали на хабарі помічника Юрченка. Він нібито взяв перші $13 із $200 тисяч, які планувалося заплатити Юрченку за законопроєкт, пов’язаний із побутовими відходами. Лерос також написав, що генпрокурор Ірина Венедіктова нібито блокує підписання підозри депутату Юрченку.

Олександр Юрченко був обраний до Ради за мажоритарним округом № 211 (Голосіївський район Києва). Він є головою підкомітету з побутових відходів комітету Ради з питань енергетики та ЖКГ.

Джерела інших українських ЗМІ також підтвердили інформацію про хабар помічнику Юрченка. Йому начебто оголосили підозру, але не затримували. Розкрили цей процес у рамках тривалої спецоперації, під час якої «вели» кількох нардепів цього комітету.

  • 15 вересня генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що не вважає достатніми підстави від НАБУ для оголошення підозри Олександру Юрченку.
  • Національне антикорупційне бюро опублікувало відеозаписи за участі нардепа Олександра Юрченка («Слуга народу) та його помічника, які вимагали хабар за лобіювання змін до законодавства. У межах операції детектив «під прикриттям» у ролі представника промислової компанії познайомився з народним депутатом, який у завуальованій формі попросив надати йому через посередника хабар у $13 тисяч за внесення пропозицій до законопроєкту та надалі $200 тисяч для підкупу народних депутатів — членів профільного комітету.
  • 15 вересня ВАКС обрав запобіжний захід помічникові Юрченка — Івана Фіщенка взяли під варту на два місяці з альтернативою застави в 1 мільйон гривень.