«У Литві зʼявилася нова памʼятка, яку всім навʼязують». Білорусь прокоментувала зустріч Тихановської та Макрона

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«У Литві зʼявилася нова памʼятка, яку всім навʼязують». Білорусь прокоментувала зустріч Тихановської та Макрона

Пул Первой / Telegram

Міністерство закордонних справ Білорусі прокоментувало зустріч опозиціонерки Світлани Тихановської та президента Франції Емманюеля Макрона в Литві. Про це йдеться в повідомленні речника МЗС Анатолія Глаза на сайті відомства.

«Ви знаєте, порядок денний візиту президента Франції Емманюеля Макрона в литовську столицю не особливо дивує. У принципі, створюється стійке відчуття, що в Литві зʼявилася нова визначна памʼятка, яку всім обовʼязково навʼязують для відвідування. З професійної точки зору скажу, що не потрібно тішити себе ілюзіями. Деякі поспішні контакти з дивними субʼєктами не мають і не матимуть ніякого практичного сенсу», — заявив Глаз.

За його словами, діалог треба вести за допомогою «цивілізованих інструментів», а не «навʼязувати свою волю сусідові».

Нагадаємо, що зустріч Макрона і Тихановської відбулась у Литві 29 вересня. Після зустрічі з Макроном опозиціонерка заявила, що він пообіцяв допомогти в переговорах щодо врегулювання політичної кризи в Білорусі та звільнення політв’язнів.

Також речник МЗС повідомив, що Білорусь запровадила дзеркальні санкції проти країн Балтії.

«Що ж, відсьогодні, як і обіцяли, ми теж вводимо в дію відповідні симетричні обмежувальні заходи щодо кожної з цих країн [Балтії]. Ми говорили, що це спадна спіраль, запущена з подачі окремих литовських керівників. Будемо відповідати й далі, але ніколи не ініціюватимемо подібні кроки», — додав Глаз.

Зазначимо, що 31 серпня країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка та ще 29 білоруських чиновників. Їх оголосили персонами нон ґрата. На додачу 25 вересня Латвія та Естонія розширили санкції проти оточення Лукашенка.

  • Макрон раніше заявив, що самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку слід добровільно піти зі своєї посади. За його словами, у Білорусі триває криза авторитарної влади, яка не здатна зрозуміти логіку демократії та намагається утриматися силою. Лукашенко відреагував на заяву Макрона, назвавши його «незрілим політиком» і порадивши зайнятися внутрішніми справами Франції.
  • Тихановська заявляла, що хоче, щоб Франція взяла на себе функції посередника для вирішення ситуації в Білорусі.
  • 23 вересня Лукашенко влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили. Після цього низка країн заявили, що не визнають ані результатів президентських виборів у Білорусі, ані Лукашенка на посаді президента.