Латвія та Естонія оприлюднили розширені санкційні списки проти оточення Лукашенка. Хто туди потрапив?

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Латвія та Естонія оприлюднили розширені санкційні списки проти оточення Лукашенка. Хто туди потрапив?

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Латвія та Естонія розширили санкційні списки проти оточення самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, яким забороняють вʼїзд до 2025 року. Латвія внесла до списку 101 високопосадовця, а Естонія — 98. Їхні списки перекликаються.

Про це йдеться в повідомленнях міністерств закордонних справ обох країн.

Так, країни внесли у свої списки представників міністерств, обласних і міських виконавчих комітетів, державних ЗМІ, Генпрокуратури, Верховного і Конституційного судів, Центральної виборчої комісії.

Зокрема, у доповнених списках — речниця Лукашенка Наталія Ейсмонт, глава державної «Белтелерадіокомпанії» Іван Ейсмонт, віцепремʼєр Анатолій Сивак, голова Конституційного суду Петро Міклашевич, губернатор Мінської області Олександр Турчин, командир ОМОН у Мінську Дмитро Балаба та інші.

«Білоруська влада не змінила свого ставлення до мирних протестів. Триває дискредитація демонстрацій, непропорційно застосовується сила, посилюється блокування сайтів незалежних ЗМІ, порушено кримінальні справи», — наголосили в МЗС Латвії.

У відомстві Естонії підкреслюють, що санкції Євросоюзу проти оточення Лукашенка ще розробляються.

  • 31 серпня країни Балтії спільно запровадили санкції проти Олександра Лукашенка та ще 29 білоруських посадовців. Їх оголосили персонами нон ґрата. Зокрема, заборонили в’їзд сину Лукашенка, помічнику президента і члену Радбезу Віктору Лукашенку. До санкційного списку також потрапили міністр внутрішніх справ Юрій Караєв, голова ЦВК Лідія Єрмошина, міністр юстиції Олег Слижевський, голова Комітету держбезпеки Валерій Вакульчик, очільник Адміністрації президента Ігор Сергеєнко, генеральний прокурор Олександр Конюк та інші.
  • У Міністерстві закордонних справ Білорусі заявили, що спроби впливати санкціями «призводять до зворотного ефекту» і Білорусь буде змушена вжити заходів у відповідь.
  • Низка європейських країн заявили, що не визнають ані результатів президентських виборів у Білорусі, ані Лукашенка на посаді президента. У Євросоюзі також заявили, що не визнають легітимність Лукашенка і переглянуть свої відносини з Білоруссю.