МЗС Білорусі відреагувало на санкції, введені країнами Балтії проти Лукашенка і оточення. Попередило про «зворотний ефект»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
МЗС Білорусі відреагувало на санкції, введені країнами Балтії проти Лукашенка і оточення. Попередило про «зворотний ефект»

Valery Sharifulin / TASS / Getty Images

У Міністерстві закордонних справ Білорусі прокоментували введені країнами Балтії санкції проти самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та ще 29 чиновників. Там заявили, що спроби впливати санкціями «призводять до зворотного ефекту» і Білорусь буде змушена вжити заходів у відповідь.

Про це заявив речник МЗС Білорусі Анатолій Глаз, повідомляє TUT.by.

У відомстві наголосили, що думка країн-сусідів для них має значення, але через останні кроки «все менше і менше». «Незрозуміло, яким чином даний крок Литви, Латвії та Естонії покликаний підтримати суверенітет і незалежність Білорусі, про яку так багато з їх боку говорилося і говориться. Але ось таке наполегливе бажання наступати на одні й ті ж граблі і бездумно ходити по замкненому колу точно викликає щире розчарування», — сказав Глаз.

У МЗС наголосили, що будь-які спроби впливати санкціями на Білорусь приводять їх ініціаторів лише до зворотного ефекту. «Ми заявляли раніше, що Білорусь змушена буде вжити адекватних заходів стосовно ініціаторів таких кроків. І це буде зроблено. Ми будемо терпляче чекати моменту, коли здоровий глузд в головах наших партнерів запанує», — додав Глаз.

Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс уточнив, що «цей пакет санкцій — лише перший крок».

  • 31 серпня Міністерство закордонних справ Латвії повідомило, що країни Балтії спільно запровадили санкції проти Олександра Лукашенка та ще 29 білоруських чиновників. Їх оголосили персонами нон ґрата.
  • Зокрема, заборонили в’їзд сину Лукашенка, помічнику президента та члену Радбезу Віктору Лукашенку. До санкційного списку також потрапили міністр внутрішніх справ Юрій Караєв, голова ЦВК Лідія Єрмошина, міністр юстиції Олег Слижевський, голова Комітету держбезпеки Валерій Вакульчик, очільник Адміністрації президента Ігор Сергеєнко, генеральний прокурор Олександр Конюк та інші.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.