У Брюсселі пояснили, чому після візиту до України голови євродипломатії Борреля прибрали з блогу фразу «ЄС — не банкомат»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Європейському Союзі видалення фрази «ЄС – не банкомат» зі звіту Верховного представника Євросоюзу Жозепа Борреля пояснили намаганням передати продуктивність візиту до України.

Про це заявив речник Євросоюзу з зовнішньої політики Петер Стано, повідомляє Deutsche Welle.

«Ця фраза була згодом видалена, щоб краще відобразити візит Верховного представника до Києва, який був дуже продуктивним», — сказав він.

За словами Стано, візит Борреля до України «дозволив донести ключові меседжі».

Про що йдеться?

Жозеп Боррель після візиту до України та зустрічі із президентом Володимиром Зеленським у своєму звіті розкритикував уповільнення реформ в Україні, давши зрозуміти, що в разі буксування реформ фінансову допомогу ЄС буде скорочено. Він також нагадав про обсяги фінансової допомоги Україні — це €14 млрд після Угоди про асоціацію у 2014 році та €190 млн допомоги для боротьби з коронавірусом цього року.

«Щоправда, ще залишається багато роботи, яку слід зробити, аби цілковито скористатися перевагами цієї співпраці у рамках Угоди про асоціацію та поглиблену та всеохопну зону вільної торгівлі. Як я сказав президенту [Зеленському], Європейський Союз — це не благодійна організація чи банкомат: найкращий шлях для нас підтримати Україну — це реформувати країну. Але лише українці самі можуть впровадити ці реформи», — писав він.

Водночас Верховний представник блоку позитивно оцінив правління Зеленського, якого назвав «джерелом надії» в боротьбі з корупцією та олігархією.