«Це складне питання»: очільник європейської дипломатії прокоментував можливе скасування безвізу через обрання голови САП

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Це складне питання»: очільник європейської дипломатії прокоментував можливе скасування безвізу через обрання голови САП

European Parliament / Flickr

Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ Жозеп Боррель повідомив, що згідно з останнім звітом Україна виконує всі критерії для безвізового режиму з ЄС.

Про це він заявив на спільній з головою МЗС України Дмитром Кулебою пресконференції, пише Інтерфакс.

Борреля запитали, чи загрожує Україні скасування безвізу через невідповідну комісію з обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Це складне питання. Що стосується припинення безвізового режиму, то в ЄС є відповідний механізм, у рамках якого готуються регулярні звіти про дотримання вимог. Останній такий звіт був датований 20 липня 2020 року. Відповідно до цього звіту було підтверджено, що Україна відповідає всім орієнтирам, повʼязаним з безвізовим режимом. До цього дня так є, це було підтверджено», — повідомив він.

Також Боррель нагадав, що в тому звіті акцентувалася увага на важливості ефективної та незалежної роботи антикорупційних органів.

Представник ЄС також повідомив, що Євросоюз готовий продовжувати надавати Україні фінансову допомогу за програмою на €1,2 мільярда, але для цього потрібна конструктивна співпраця з МВФ.

«Для цього Україні необхідно конструктивно взаємодіяти з Міжнародним валютним фондом і виконати всі ті вимоги, які стосуються посилення верховенства права в Україні», — підкреслив він.

Боррель розповів, що найближчим часом знову приїде до України та відвідає Донбас. Із ним також прилетить голова Європейської ради Шарль Мішель.

  • Віцепрезидент Єврокомісії, верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель розпочав візит до Києва із заяви про важливість незалежних антикорупційних інституцій та судової реформи в Україні.
  • 17 вересня Верховна Рада затвердила своїх представників у комісії з обрання голови САП, попри застереження. В Європарламенті після цього заявили, що Україна ризикує втратити безвізовий режим з Євросоюзом і півторамільярдний транш допомоги, оскільки уряд просуває до комісії сумнівних кандидатів.