Рада затвердила своїх представників до комісії з обрання голови САП. Попри застереження від Євросоюзу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Рада затвердила своїх представників до комісії з обрання голови САП. Попри застереження від Євросоюзу

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Верховна Рада затвердила склад представників парламенту до комісії з проведення конкурсу для обрання керівників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

За відповідну постанову проголосували 239 нардепів.

Раніше західні партнери застерігали Україну від обрання цього складу, нагадавши, що до комісії мають бути обрані особи зі значним досвідом у боротьбі з корупцією. Зокрема, посол ЄС в Україні Матті Маасікас натякав, що це може вплинути на безвізовий режим з Євросоюзом та надання Україні макрофінансової допомоги.

Згідно з даними «Центру протидії корупції», майже кожен з цих представників не відповідає вимогам закону, бо не має досвіду в антикорупційній сфері, а також бездоганної ділової репутації, високих професійних та моральних якостей, суспільного авторитету.

Від парламенту до конкурсної комісії увійдуть:

  • старший науковий співробітник, завідувачка кафедрою спеціально-правових дисциплін Навчально-наукового гуманітарного інституту Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського Олена Бусол. За даними «ЦПК», вона подавалась на керівника Агентство з менеджменту арештованим майном (АРМА), потім на заступника керівника ДБР проте одна з небагатьох не склала тестування.
  • керуючий і партнер адвокатського обʼєднання «ГуДеГ» Андрій Гуджал. Експрокурор. Звільнений восени 2019 року, оскільки не пройшов переатестацію. В декларації не вказано жодного житла, єдина квартира записана на матір. Матір Гуджала «забула» вказати, що є депутаткою місцевої ради у Вінницькій області, а також при скромній пенсії задекларувала значні кошти у іноземній валюті. Сам Гуджал також значно занизив у декларації вартість свого автомобіля.
  • начальник відділу докторантури та адʼюнктури Національної академії внутрішніх справ Олексій Дрозд. У своїй декларації вказує придбання земельної ділянки площею 0,24 га за 50 тис. грн у селі Хотів Київської області 2017 року, хоча ринкова вартість земельної ділянки значно вища. Також 2018 року його дружина придбала авто Volkswagen Golf 2015 року випуску за 179 тис. грн. Вартість уживаного авто такої ж марки значно вище та коливається від 265 тис. грн до 415 тис. грн. Батько Дрозда — приватний підприємець, фірма якого протягом двох років виграє мільйонні державні тендери.
  • перший заступник голови Союзу юристів Катерина Коваль. У 2011 році вказала 23 тис.грн доходу. Водночас того ж року придбала за 326 тис. грн (14 річних доходів) новий позашляховик Hyundai Santa FE. Крім того, у її власності на той час перебували ще два авта: КІА Сееd, та Scoda Octavia. Має пам’ятну медаль «За заслуги у захисті прав і свобод громадян» Федеральної палати адвокатів Російської Федерації.
  • професор кафедри теорії права та прав людини Українського католицького університету Вʼячеслав Навроцький.
  • професор кафедри транспортного права та логістики Національного транспортного університету Богдан Романюк. Багато років працював на різних посадах в МВС. Романюка «попросили» піти з посади очільника Львівської міліції за нібито причетність до побиття учасників масових акцій націоналістичних сил.
  • завідувач кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права Центральноукраїнського державного педагогічного університету Євген Соболь. У квітні 2019 року разом із дружиною Соболь у Вінниці придбав однокімнатну квартиру, ринкова вартість якої у тому ж районі складає близько 100 тис. доларів.

До складу відповідної комісії також входять 4 особи, визначені Радою прокурорів.