Західні партнери закликали Україну прозоро обрати голів НАБУ та САП, згадавши про безвіз і фіндопомогу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Західні партнери закликали Україну прозоро обрати голів НАБУ та САП, згадавши про безвіз і фіндопомогу

Facebook / Спеціалізована антикорупційна прокуратура

Посли країн «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія та Японія) закликали Україну зберігати незалежність антикорупційних органів і не чинити тиску під час обрання їхніх керівників.

Про це йдеться в заяві послів.

«Забезпечення незалежності, цілісності та надійного правового статусу цих установ є важливим елементом міжнародних зобов’язань України, у тому числі в рамках співпраці з ЄС і постійної підтримки з боку міжнародних фінансових установ. Це важливо для якості життя українських громадян, а також для ділового та інвестиційного клімату в Україні», — підкреслюється в заяві.

Посол Євросоюзу в Україні Матті Маасікас уточнив, що заява стосується ситуації довкола процедури обрання нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Боротьба з корупцією, заснована на сильних і незалежних інституціях, є центральною складовою співпраці ЄС та України в низці сфер — від «безвізу» до макрофінансової допомоги. Вищезазначені принципи мають застосовуватися й у випадку, коли Верховна Рада висуває представників для відбору нового керівника САП», — написав Маасікас.

Перед цим, як повідомляє «Європейська правда», західні партнери письмово звернулися до Верховної Ради та попередили про проблеми у проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП Назара Холодницького, яке Рада планує ухвалити 3 вересня.

Згідно з постановою, ВР пропонує замінити усіх 7 представників Ради та визначає кандидатів на заміну. Західні партнери нагадали, що за законом про прокуратуру, ключовим у цьому процесі є те, що до комісії з відбору мають увійти кандидати з високою репутацією і значним досвідом у сфері протидії корупції. Наразі ж, за даними ЗМІ, Рада всупереч законодавству планує призначити осіб, які не мають жодного антикорупційного досвіду.