Звільнився голова САП Назар Холодницький

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Звільнився голова САП Назар Холодницький

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький звільнився із відомства за власним бажанням. Про це він повідомив у Facebook.

Заяву про звільнення підписала генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

«За час моєї каденції змінилися чотири генеральні прокурори, кожен із яких у свій власний спосіб хотів створити режим підзвітності САП. У кожному випадку це розпочиналось із невиконання нами (САП) тих чи інших вказівок, іноді з агресією та певними непорозуміннями. Після чого кожного разу зрештою приходило розуміння, що САП є самостійним і непідконтрольним органом, ми знаходили взаєморозуміння. [...] Як наслідок ми системно стикалися з політичними спробами посягання на нашу незалежність і з маніпуляціями щодо результатів роботи», — розповів Холодницький.

Щодо ефективності роботи, він зазначив, що вдалося виявити та припинити корупційні схеми у газовій, нафтовій сферах, сфері видобутку корисних копалин та атомної енергетики, банківській сфері, сфері публічних закупівель і діяльності великих державних підприємств.

Що відбувається?

26 і 28 травня 2020 року генеральний прокурор Ірина Венедіктова ініціювала дисциплінарні провадження щодо Холодницького. Вона дорікала відомству та його главі щодо незавершення низки резонансних справ. Згодом САП відповіла на звинувачення, пояснивши, що всі справи їй дісталися у спадок від дореформеної ГПУ.

Окрім цього, 26 травня депутат від «Слуги народу» Олександр Качура зібрав підписи під зверненням до Офісу генпрокурора з проханням розпочати дисциплінарне провадження щодо Холодницького через «некомпетентність» і «порушення процесуальних строків».

2 липня кадрова комісія Офісу генпрокурора закрила дисциплінарне провадження проти глави САП.

  • У листопаді 2020 року закінчується 5-річний термін, на який Холодницького призначили очільником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.