Євродепутат: Україна може втратити безвіз і грошову допомогу від ЄС через конкурсну комісію САП

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Євродепутат: Україна може втратити безвіз і грошову допомогу від ЄС через конкурсну комісію САП

Україна ризикує втратити безвізовий режим з Євросоюзом і півторамільярдний транш допомоги, оскільки уряд просуває в комісію для відбору голови САП кандидатів без досвіду. Про це повідомила віцепрезидент комітету Європарламенту з асоціації між Україною та ЄС.

У своїй заяві в Twitter євродепутат Віола фон Крамен підкреслила, що поспіх у формуванні комісії може бути викликаний тим, що ЄС не приділяє достатньо уваги Україні через події в Білорусі.

«Поки міжнародна спільнота зайнята Білоруссю, український уряд поспіхом просуває для відбору голови САП кандидатів, яким бракує досвіду та доброчесності. Уряд ставить під загрозу безвізовий режим з ЄС та подальший транш на €1,5 млрд», — заявила вона.

Раніше західні партнери застерігали Україну від обрання чинного складу комісії, що має призначити голову САП, нагадавши, що до комісії мають бути обрані особи зі значним досвідом у боротьбі з корупцією.

Зокрема, посол ЄС в Україні Матті Маасікас натякав, що це може вплинути на безвізовий режим з Євросоюзом та надання Україні макрофінансової допомоги.