Суд заблокував указ Трампа про заборону TikTok у США. Тепер у власників є більше часу для продажу додатку американцям

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Федеральний суддя заблокував спробу адміністрації президента США Дональда Трампа заборонити популярний китайський додаток TikTok на території країни. Раніше власники були готові продати частку акцій за $12 млрд двом американським компаніям, щоб обійти указ про заборону, але час, даний на переговори, вичерпався.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Суддя окружного суду округу Колумбія своїм рішенням про блокування указу Трампа дав власниці TikTok, китайській компанії ByteDance, більше часу на переговори щодо продажу додатку. Головні покупці наразі — технологічний гігант Oracle і торгівельна компанія Walmart.

Рішення про блокування указу набрало чинності за кілька годин до того, як TikTok мав бути заборонений. Таким чином боротьба президента США з додатком, який, на його переконання, загрожує національній безпеці, затягується на невизначений термін.

Суддя Карл Ніколс, якого торік призначив президент, не пояснив своє рішення про блокування указу про заборону додатку. За словами представників TikTok, суду представили законні аргументи щодо призупинення указу Трампа.

«Це просто грубий спосіб розгромити компанію зараз, не роблячи нічого для досягнення заявленої мети заборон», — заявляв адвокат TikTok у суді.

На переконання американського уряду, додаток збирає інформацію про його громадян, яку може передати китайським спецслужбам. Керівництво TikTok запевняє, що не має жодних справ з урядом Китаю.

Влада Китаю побоюється продажу TikTok і його унікальних технологій американцям. Угода з Oracle та Walmart призведе до того, що китайці втратять найбільшу частку акцій додатку. Хоча 80% залишиться в ByteDance — більша частина його акціонерів є американцями.

Технологічні компанії США виступили на боці TikTok — вони вважають, що проблеми безпеки можна вирішити іншим шляхом. На переконання торговельної групи NetChoice, яка співпрацює з Amazon, Facebook і Google, спроба заборонити додаток є безпрецедентною і може призвести до того, що іноземні уряди можуть ухвалити схожі рішення проти американських компаній.