«Дуже уважно стежимо». Посол ЄС відповів на заяви про загрозу для безвізу через події із САП і НАБУ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Дуже уважно стежимо». Посол ЄС відповів на заяви про загрозу для безвізу через події із САП і НАБУ

European Parliament

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас заявив, що ЄС уважно стежить за подіями навколо українських антикорупційних органів. Про це він сказав в інтерв’ю «РБК-Україна».

Маасікас відповів на заяву депутата Європарламенту Віоли фон Крамон про пряму загрозу для безвізового режиму з Україною — має вагу, але остаточне рішення за Єврокомісією. Водночас у цих питаннях поки що не зроблено нічого незворотнього.

«Ми стурбовані деякими подіями навколо антикорупційної архітектури […]. Ми, звичайно, не коментуємо жодним чином рішення Конституційного суду [про неконституційність указу про призначення директора НАБУ]. Але ми хочемо зробити акцент на правовій конституційній ясності навколо НАБУ, яка має бути відновлена дуже швидко», — наголосив Маасікас.

Він підкреслив, що ситуацію з НАБУ слід вирішити якомога скоріше. «Це, звичайно, те, за чим Євросоюз і партнери ЄС спостерігають дуже-дуже уважно. Процес візової лібералізації оцінюється щороку, і ми будемо стежити за цим дуже уважно», — зазначив посол.