Бойовики в ТКГ вимагають від Ради змінити постанову про місцеві вибори. Інакше обміну утримуваними особами не буде

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Представники бойовиків «ДНР» і «ЛНР» в Тристоронній контактній групі поставили ультиматум українській делегації. Вони вимагають, щоб Верховна Рада змінила постанову про місцеві вибори, інакше вони відмовляться від обміну утримуваними особами.

Про це повідомили представники Донецької та Луганської областей в ТКГ Денис Казанський і Сергій Гармаш.

«Переговори по Донбасу, як і раніше, заблоковані російською стороною, яка продовжує в ультимативній формі вимагати від України, щоб наш парламент голосував за потрібні їм закони. Представник угруповання «ДНР» Ніконорова прямим текстом говорить, що обмін буде можливим тільки тоді, коли Україна виконає вимоги бойовиків. Обмін полоненими в ОРДЛО подають як якусь послугу Україні і вимагають від нас політичних кроків взамін», — написав Казанський в Facebook.

Він додав, що представники бойовиків вели себе по-хамськи і засідання закінчилося передчасно. Всі рішення підгрупи з безпеки були заблоковані, хоча там не порушували питання про постанову.

Гармаш навів приклад хамської поведінки представника Росії Бориса Гризлова і Ніконорової.

«Дайте Ніконоровій слово, це ж їхня територія! Це представник Росії в ТКГ Борис Гризлов дав вказівку спеціальному представникові голови ОБСЄ в Україні Хайді Грау, щоб та надала слово «міністру закордонних справ «ДНР» Ніконоровій. Остання теж не сильно церемонилася, заявивши першому президенту України, що вони «молода держава» і їм є на що витрачати свій дорогоцінний час, крім як на переговори з Україною», — розповів він, додавши, що Леонід Кравчук «не чекав такого нахабства» і вимагав вибачень від Гризлова за «їхні території». Вибачатися ніхто не став.

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову, якою призначила місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року. У ній містився пункт про те, що умовою проведення виборів на окупованому Донбасі є відновлення контролю над ділянкою кордону з Росією, виведення всіх незаконних збройних формувань і техніки, відновлення в регіоні конституційного ладу та правопорядку відповідно до законів України.
  • Після зустрічі радників «нормандської четвірки» 11 вересня представник Росії Дмитро Козак заявив, що під час переговорів Україна погодилася змінити умови проведення місцевих виборів. За словами Козака, ухвалення 15 липня українським парламентом постанови про призначення місцевих виборів погіршило ситуацію з урегулюванням конфлікту на Донбасі, адже зазначені в постанові умови проведення місцевих виборів суперечать Мінським домовленостям.
  • Разом з тим глава Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що українська сторона на зустрічі радників глав держав «нормандської четвірки» не брала на себе жодних зобовʼязань щодо перегляду постанови Верховної Ради про місцеві вибори. У «Слузі народу» згодом заявили, що допускають перегляд постанови.
  • 17 вересня «Слуга народу» скасувала засідання з приводу постанови про місцеві вибори. Нову дату засідання не призначили.
  • Під час переговорів Тристоронньої контактної групи 16 вересня між головою української делегації Леонідом Кравчуком і його російським колегою Борисом Гризловим стався конфлікт через статус окупованих територій Донецької і Луганської областей. Кравчук заявив, що змусив Гризлова визнати ОРДЛО територією України.