«Кожне слово має вагу». Кравчук заявив, що змусив російського представника у ТКГ Гризлова визнати ОРДЛО територією України

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Кожне слово має вагу». Кравчук заявив, що змусив російського представника у ТКГ Гризлова визнати ОРДЛО територією України

Марків Михайло / УНІАН

Під час переговорів Тристоронньої контактної групи 16 вересня між головою української делегації Леонідом Кравчуком та його російським колегою Борисом Гризловим стався конфлікт через статус окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Про це Кравчук розповів в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Пан Гризлов, відповідаючи на запитання членів відеоконференції, звернувся до української делегації, що, мовляв, ви ставите запитання, але це питання ОРДЛО [окремі райони Донецької та Луганської областей], тому що це територія, яка належить ОРДЛО. Звичайно, я не міг не відреагувати на це і попросив, щоб Гризлов вибачився за таку неточність», — розповів він.

Також Кравчук наголосив, що територія ОРДЛО є українською, це визнано «всіма міжнародними документами і президентом РФ».

«Пан Гризлов вимушений був сказати, що він мав на увазі, що це територія, не контрольована Україною», — процитував він російського представника.

За словами Кравчука, також він зауважив Гризлову, що «кожне слово має вагу».

«Неконтрольована територія, тимчасово неконтрольована — ми вважаємо. Але це не територія ОРДЛО. Це територія України. І все, що є і буде, буде українською територією. Тимчасово вона не контролюється Україною», — додав очільник української делегації, уточнивши, що зрештою питання було знято і вони з російською делегацією дійшли спільної думки.

  • 18 та 19 серпня на засіданні ТКГ представники ОРДЛО блокували переговори. Вони вимагали від української делегації скасувати одну з постанов Верховної Ради, яка нібито порушує Мінські угоди. Голова української делегації Леонід Кравчук зробив «дипломатичний хід» і пообіцяв вирішити питання з Радою.
  • Згодом Кравчук заявив, що Росія висунула ультиматум через постанову Верховної Ради про місцеві вибори. Він також розповів, що Україна підготує документ про місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей до наступного засідання ТКГ.
  • 11 вересня у Берліні відбулася зустріч радників «нормандської четвірки». Українську делегацію очолив віцепрем’єр і міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Також до складу делегації увійшов голова ОП Андрій Єрмак.
  • Представник Росії Дмитро Козак заявив за результатами зустрічі, що питання про саміт лідерів країн не обговорювали, і він зможе відбутися лише після виконання рішень, які були досягнуті раніше. Він також заявив про відсутність «проривів» за підсумками перемовин, проте додав, що домовилися дотримуватися режиму тиші на Донбасі. За його словами, українська сторона погодилася переглянути постанову про призначення місцевих виборів.
  • Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що друга зустріч лідерів у «нормандському форматі» може призвести до закінчення війни на Донбасі.