Кравчук розповів, що Росія у ТКГ висунула ультиматум і блокує перемовини

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Кравчук розповів, що Росія у ТКГ висунула ультиматум і блокує перемовини

Марків Михайло / УНІАН

Очільник української делегації в ТКГ щодо Донбасу Леонід Кравчук заявив, що Росія висунула ультиматум через постанову Верховної Ради про місцеві вибори.

Про це він розповів у коментарі виданню «Сегодня».

За його словами, йдеться про пункт 4 цієї постанови. У ньому вказано, що вибори на окупованому Донбасі та в Криму будуть призначені лише після припинення окупації та агресії з боку Росії, виведення військ та техніки та завершення повної реінтеграції.

«Вони попросили, щоб ця постанова, яка була ухвалена, відповідала Мінським домовленостям. Ось тому я і звернувся до Верховної Ради і сказав, що ані я, ані ТКГ не може вирішити це питання. Це постанова Верховної Ради, тільки вони можуть це зробити. Яка буде реакція? Буду спілкуватися і з Офісом президента, і з Верховною Радою. Якщо ми хочемо йти вперед, треба шукати дорогу вперед. Якщо не хочемо, треба сказати: ми не хочемо, хай буде так, як є», — пояснив він.

Кравчук розповів, що з цим питанням Росія пов’язала усі інші: і щодо обміну полоненими, і щодо зустрічі радників у «нормандському» форматі.

«Вони сказали: якщо ми це питання не вирішимо, всі інші вони навіть не розглядатимуть. Все відразу зупиняється. Це було сказано офіційно. Кожен виступав із будь-якого питання і сказав, що ми можемо ухвалити [документи], але буде записано, що цей документ набуде чинності після того, як ВР змінить постанову», — підкреслив очільник української делегації.

  • Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) під час засідання 19 серпня погодила чотири нові ділянки розведення сил і 20 ділянок розмінування.
  • 18 та 19 серпня на засіданні ТКГ представники ОРДЛО блокували переговори. Вони вимагали від української делегації скасувати одну з постанов Верховної Ради, яка нібито порушує Мінські угоди. Голова української делегації Леонід Кравчук зробив «дипломатичний хід» і пообіцяв вирішити питання з Радою.