Засідання Тристоронньої контактної групи: про що домовились за майже сім годин переговорів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Учасники засідання Тристоронньої контактної групи констатували дотримання режиму припинення вогню на Донбасі, введеного з 27 липня, незважаючи на окремі провокаційні обстріли з боку незаконних збройних формувань.

Про це повідомили в Офісі президента після завершення переговорів ТКГ 16 вересня, які відбувалися протягом майже семи годин у режимі відеоконференції за участі делегацій України й Російської Федерації та під модераторством ОБСЄ.

«Ухвалення законів і постанов є виключною компетенцією та прерогативою Верховної Ради України», — заявив очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук, коментуючи заяви, що парламенту необхідно терміново ухвалити альтернативну постанову про проведення місцевих виборів у 2020 році.

Водночас зазначається, що обговорення робочих пропозицій до проєктів документів, які стосуються питання самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей України, й надалі триватиме в межах роботи політичної групи ТКГ.

Окрім цього, Україна закликала найближчим часом надати повний та безумовний доступ Міжнародному комітету Червоного хреста до утримуваних осіб на тимчасово окупованих територіях

«Такий доступ українська сторона надає в повному обсязі, що підтверджується звітами про роботу міжнародних гуманітарних організацій в Україні», — зауважили в ОП.

Також під час переговорів сторони торкнулися питання підготовки до чергового етапу взаємного звільнення утримуваних осіб за принципом «всіх на всіх».

«Українська сторона вкотре наголосила, що українці, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях, мають бути звільнені невідкладно та без жодних політичних умов», — вказується у повідомленні.

Леонід Кравчук запевнив, що «українська делегація поважає «нормандський формат» і Мінські домовленості та готова до конструктивної й послідовної роботи задля відновлення територіальної цілісності України та досягнення миру».

«Ми завжди виконували й виконуватимемо всі домовленості, зокрема про припинення вогню», — заявив він.

  • 18 та 19 серпня на засіданні ТКГ представники ОРДЛО блокували переговори. Вони вимагали від української делегації скасувати одну з постанов Верховної Ради, яка нібито порушує Мінські угоди. Голова української делегації Леонід Кравчук зробив «дипломатичний хід» і пообіцяв вирішити питання з Радою.
  • Згодом Кравчук заявив, що Росія висунула ультиматум через постанову Верховної Ради про місцеві вибори. Він також розповів, що Україна підготує документ про місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей до наступного засідання ТКГ.
  • 11 вересня у Берліні відбулася зустріч радників «нормандської четвірки». Українську делегацію очолив віцепрем’єр і міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Також до складу делегації увійшов голова ОП Андрій Єрмак.
  • Представник Росії Дмитро Козак заявив за результатами зустрічі, що питання про саміт лідерів країн не обговорювали, і він зможе відбутися лише після виконання рішень, які були досягнуті раніше. Він також заявив про відсутність «проривів» за підсумками перемовин, проте додав, що домовилися дотримуватися режиму тиші на Донбасі. За його словами, українська сторона погодилася переглянути постанову про призначення місцевих виборів.
  • Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що друга зустріч лідерів у «нормандському форматі» може призвести до закінчення війни на Донбасі.