Рада проголосувала за законопроєкт про зміни в організації армії. Він передбачає призовну службу для резервістів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Рада проголосувала за законопроєкт про зміни в організації армії. Він передбачає призовну службу для резервістів

Facebook / Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про удосконалення виконання військового обовʼязку та ведення військового обліку № 3553. Документ передбачає призов на військову службу резервістів першої черги, тобто тих, хто вже відслужив строкову службу або був мобілізований.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроєкт має удосконалити комплектування Збройних сил України та привести системи військового обліку та військового управління у відповідність зі стандартами НАТО.

Документ спирається на рішення Ради нацбезпеки та оборони від 26 грудня 2018 року «Щодо підсумків введення воєнного стану в Україні», що запроваджує новий вид військової служби — військова служба за призовом осіб-резервістів в особливий період.

Пропонується зробити обов’язковим при працевлаштуванні військово-обліковий документ — таким чином роботодавці будуть зобов’язані вести персональний військовий облік резервістів. Також зростуть штрафи за порушення законодавства про оборону чи правил військового обліку.

Зокрема, за ухилення від військових зборів для резервістів передбачений штраф від 8 до 11 тис. грн. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, за призовом і в особливий період з боку резервістів пропонують карати позбавленням волі на строк від трьох до пʼяти років.

  • На початку вересня ватажок бойовиків «ДНР» Денис Пушилін попередив, що по українських позиціях біля селища Шуми в Донецькій області відкриють вогонь. За його словами, поблизу селища ЗСУ побудували «незаконні інженерні споруди». Після цього він кілька разів відкладав «обстріл», а потім скасував свій «наказ».
  • Офіс президента України повідомив, що на позачерговому засіданні Тристоронньої контактної групи 9 вересня учасники домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участі представника ОБСЄ.
  • Згодом там зазначили, що інспектування в районі селища Шуми буде проводити ОБСЄ за участі сторін Тристоронньої контактної групи з «украй обмеженим проявом присутності бойовиків». 10 вересня Україна відмовилася проводити інспекцію позицій у зв’язку з появою «нових вимог». Того ж дня бойовики «ДНР» обстріляли українські позиції біля Шумів, де мала пройти інспекція.
  • 15 вересня біля Шумів підірвалися двоє українських бійців. Бойовики звинувачували ЗСУ в будівництві там «незаконних споруд».