В Офісі президента пояснили, хто буде проводити інспекцію українських позицій біля Горлівки

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
В Офісі президента пояснили, хто буде проводити інспекцію українських позицій біля Горлівки

Фото УНІАН

Інспектування в районі селища Шуми на Донбасі буде проводити ОБСЄ за участю сторін Тристоронньої контактної групи з «украй обмеженим проявом присутності бойовиків».

Про це повідомили у пресслужбі Офісу президента.

«Юридично інспекцію проводять не сторони воєнного конфлікту, а посередник — ОБСЄ у супроводі представників сторін. ОБСЄ неодноразово підтверджувала безпідставність будь-яких звинувачень щодо будь-яких порушень домовленостей українською стороною. Якщо хтось не довіряє ОБСЄ, нехай побачить правду на власні очі», — наголосили в ОП.

Також в Офісі президента порекомендували «освіжити в памʼяті» історію діяльності СЦКК та другий пункт Комплексу заходів із виконання Мінських домовленостей щодо визначення сторін на лінії розмежування.

«Так, Росія відмовилася від роботи в рамках СЦКК. Кожна нормальна людина чудово розуміє, з якою метою це було зроблено. Але наявність такої мети не означає її реалістичності. Украй обмежений прояв присутності бойовиків нічого нікому не може дати, крім єдиного — ще одного аргументу на користь правоти України. Укотре разом із міжнародною спільнотою закликаємо Росію повернутися до СЦКК, утримуватись від цього абсурдно», — додали в ОП.

Окремо у президента запевнили, що ключовим пріоритетом для України є збереження життів українських військових і цивільних громадян на Донбасі.

«Люди, які стоять зі зброєю навпроти українських військ на Донбасі, є обʼєктивним фактом. Але кожна політична сила в Україні та суспільство загалом мають робити все для того, щоб ці люди ніколи не стали політичним фактом. Вони використовують бойові дії собі на користь. Україна ж використовуватиме правду та реальний стан речей на лінії розмежування для того, щоб позбавити окупантів будь-якого шансу посилити тиск на нашу державу», — резюмували в Офісі.

  • Зазначимо, що раніше Офіс президента України повідомив, що під час позачергового засідання Тристоронньої контактної групи 9 вересня учасники домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора вiд ОБСЄ.
  • 5 вересня ватажок бойовиків «ДНР» Денис Пушилін попередив, що 7 вересня по українських позиціях біля селища Шуми в Донецькій області відкриють вогонь. За його словами, у районі селища ЗСУ побудували «незаконні інженерні споруди».
  • Командувач Обʼєднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив, що в разі атаки бойовиків на українські позиції військові дадуть адекватну відповідь всіма наявними силами і засобами.
  • 22 липня на засіданні Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції домовилися про повне та всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 00:01 27 липня. За цей час від обстрілів не загинув жоден український військовий.
  • Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) на засіданні 19 серпня погодила чотири нові ділянки розведення сил і 20 ділянок розмінування.