Командувач ООС відреагував на «провокаційну» заяву Пушиліна: Дамо адекватну відповідь усіма наявними силами та засобами

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У разі атаки бойовиками українських позицій військові дадуть адекватну відповідь усіма наявними силами й засобами, а саме звинувачення Пушиліна щодо нібито порушення Україною режиму припинення вогню «не відповідає дійсності та є провокативним».

Про це заявив командувач Обʼєднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко.

«Мною разом із керівником української сторони СЦКК здійснено перевірку фактів, викладених у заяві так званого голови «ДНР» щодо обладнання українською стороною інженерних споруджень у районі населеного пункту Шуми Донецької області з відповідними координатами (48°22ʼ57ʼʼN 37°56ʼ55ʼʼE). За результатами перевірки встановили, що це звинувачення не відповідає дійсності та є провокаційним», — наголосив він.

За словами Кравченка, заява Пушиліна політична та має на меті зрив домовленостей, що були досягнуті 22 липня Тристоронньою контактною групою про додаткові заходи з дотримання повного і всеосяжного режиму припинення вогню.

«За вказаний період українська сторона порушень домовленостей в населеному пункті Шуми не здійснювала, як і протилежна сторона. У разі застосування вогневого впливу збройними формуваннями Російської Федерації по території України, командування Об’єднаних сил залишає за собою конституційне право на захист територіальної цілісності України з наданням адекватної відповіді всіма наявними силами та засобами», — додав генерал-лейтенант.

  • 22 липня під час засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції домовилися про повне та всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 00:01 27 липня. ОБСЄ вже нарахувала 702 порушення «тиші».
  • Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) на засіданні 19 серпня погодила чотири нові ділянки розведення сил і 20 ділянок розмінування.
  • 5 вересня ватажок бойовиків «ДНР» попередив, що 7 вересня по українських позиціях поблизу селища Шуми в Донецькій області відкриють вогонь.
  • Очільник МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що Україна терміново скликає позачергове засідання Контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.