На засіданні ТКГ домовилися про спільну з бойовиками інспекцію українських позицій, які погрожував обстріляти ватажок «ДНР»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Учасники Тристоронньої контактної групи на позачерговому засіданні домовилися спільно інспектувати район селища Шуми на Донбасі, де розташовані українські позиції, які погрожував обстріляти ватажок бойовиків «ДНР» Денис Пушилін.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу президента 9 вересня.

«Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора вiд ОБСЄ. Українська сторона забезпечить питання логістики та гарантії безпеки всім учасникам інспекції», — йдеться в повідомленні.

Також в ОП зазначили, що ОБСЄ вкотре підтвердила безпідставність будь-яких звинувачень на адресу Збройних сил України в районі селища Шуми в період від 5 липня до 2 вересня.

«Це факт викладений у нашому звіті від 5 вересня цього року», — наголосив голова СММ ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік.

Згодом представник Донецької області в українській делегації ТКГ Денис Казанський прокоментував ухвалене рішення, назвавши його «дивним».

«Незважаючи на те, що спостерігачі з ОБСЄ підтвердили, що жодних порушень із українського боку умов перемирʼя не було, наша сторона чомусь погодилася провести спільне інспектування наших позицій в районі села Шуми з представниками російських бойовиків», — написав він на своїй сторінці у Facebook.

На думку Казанського, таке інспектування має бути обопільним, щоби представники України також могли б перевіряти позиції противника.

«Із боку нашого командування також звучали заяви про те, що бойовики будують нові зміцнення і бліндажі. Зокрема, така заява була зроблена 8 вересня. Було б логічно, якби наші представники також інспектували ці позиції разом з ОБСЄ. Компроміси мають сенс тільки в тому випадку, якщо вони обопільні. Якщо ж на поступки йде тільки одна сторона, то це називається по-іншому», — додав представник Донецької області.