Україна у відповідь на російські «Кавказ-2020» готується до своїх маневрів. Задіють 12 тисяч військових і 700 одиниць техніки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні у відповідь на російські навчання «Кавказ-2020» стартують стратегічні командно-штабні навчання «Обʼєднання зусиль — 2020», які пройдуть з 22 по 25 вересня.

Як повідомляє Міністерство оборони, підготовка до навчань вже йде повним ходом. У них братимуть участь 12 тисяч військових з понад 100 військових частин і близько 700 одиниць військової техніки.

На навчаннях буде відпрацьовано управління міжвидовими групами військ в оборонних операціях. Маневри пройдуть у форматах командно-штабних, тактичних, тактико-спеціальних, льотно-тактичних навчань, в тому числі з бойовою стрільбою. Вони пройдуть на загальновійськових, бригадних полігонах, в певних районах місцевості, в повітряному просторі, а також у Чорному й Азовському морях.

Військові відпрацюють штурмові й оборонні операції, пошуково-рятувальні операції, контрнаступальні і рейдові дії. Вогневі удари відпрацюють ракетні комплекси «Нептун» і комплекси залпового вогню «Вільха» , а також ЗРК С-300, БУК-М1, С-125 і «Оса». Бойова авіація буде знищувати цілі умовного противника спільно з ударними безпілотниками Bayraktar TB2. Кораблі флоту будуть відпрацьовувати протидію блокуванню портів, мінуванню секторів, а також висаджувати десант.

Особливістю цих навчань стане їх міжнародних характер — у них братимуть участь бойові підрозділи США, Великої Британії, Німеччини, Литви та Польщі. Загалом за проведенням навчань спостерігатимуть до 200 іноземних інструкторів, військових радників і спостерігачів.

Під час маневрів у небі над Україною працюватимуть американські розвідники AWACS E3A і безпілотники RQ-4 Global Hawk. Також планується третій навчально-бойовий політ стратегічних бомбардувальників США з імітацією нанесення ударів по обʼєктах критичної інфраструктури і морських цілях.

  • Навчання РФ «Кавказ-2020» заплановано з 21 по 26 вересня в Астраханській області. За словами міністра оборони РФ Сергія Шойгу, основні дії розгорнуться на полігонах Капустин Яр і Ашулук, а також в акваторіях Чорного і Каспійського морів. Міноборони РФ повідомляло, що в навчаннях також братимуть участь військові Білорусі, Ірану, Пакистану та Мʼянми.
  • За даними української розвідки, восени Росія запланувала масштабні військові навчання «Кавказ-2020». Очікується, що до них залучать принаймні 100—120 тис. осіб, 3 тис. бойових броньованих машин, з них не менше 500 — танки, 300 літаків, 250 вертольотів, 50 кораблів і до 5 підводних човнів. Самі ж навчання проведуть у Південному військовому окрузі РФ, до якого входять прикордонні з окупованим Донбасом російські області та анексований Крим.
  • В кінці серпня Індія відмовилася брати участь у «Кавказ-2020». Індійські ЗМІ повідомляють, що причиною міг стати не коронавірус, а участь у цих навчаннях військових Китаю і Пакистану.