Бойовики «ДНР» обстріляли українські позиції біля Шумів, де повинна була пройти інспекція

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Бойовики «ДНР» обстріляли зі стрілецької зброї українські позиції біля населеного пункта Шуми (поблизу Горлівки), де повинна була пройти спільна інспекція за участю координатора від ОБСЄ, яку скасували.

Як повідомляє штаб Операції обʼєднаних сил, бойовики відкрили вогонь о 14:15, а інспекція була запланована на 14:00. У штабі дії бойовиків називають відкритою провокацією.

«Завдяки оперативності українських розвідників, дії збройних формувань Російської Федерації були спрогнозовані завчасно, тому швидко вдалося убезпечити не тільки військовослужбовців Об’єднаних сил, але й представників СЦКК та ОБСЄ», — заявили у штабі.

Заступник командувача штабу ООС Богдан Бондар заявив, що бойовики також запустили безпілотник і два квадрокоптери, передає «Радіо Свобода». Україна повідомила представнику ОБСЄ про зрив домовленостей щодо інспекції.

«Були ухвалені певні домовленості, які повинні були бути виконані, зокрема російською стороною. Вони виявились невиконаними. Відповідно, заходи на сьогодні та, я думаю, на перспективу щонайменше зупинені», — додав Бондар.

  • Офіс президента України повідомив, що під час позачергового засідання Тристоронньої контактної групи 9 вересня учасники домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора вiд ОБСЄ. Згодом там зазначили, що інспектування в районі селища Шуми на Донбасі буде проводити ОБСЄ за участю сторін Тристоронньої контактної групи з «украй обмеженим проявом присутності бойовиків».
  • 5 вересня ватажок бойовиків «ДНР» Денис Пушилін попередив, що 7 вересня по українських позиціях біля селища Шуми в Донецькій області відкриють вогонь. За його словами, у районі селища ЗСУ побудували «незаконні інженерні споруди». Після цього він декілька разів переносив «обстріл», а потім скасував свій «наказ».
  • Командувач Обʼєднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив, що в разі атаки бойовиків на українські позиції військові дадуть адекватну відповідь всіма наявними силами і засобами.
  • 10 вересня Україна відмовилася проводити інспекцію позицій в селищі Шуми у звʼязку з появою «нових вимог» від бойовиків.