В Україні стартувала реєстрація на місцеві вибори. Кандидатам у депутати більше не потрібна довідка про несудимість

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада 325 голосами депутатів скасувала для кандидатів у депутати на місцевих виборах вимогу про надання довідок про несудимість.

Рішення підтримали всі фракції та депутатські групи. Пропозицію погодили на нараді голів фракцій перед перервою в роботі парламенту, а під час перерви законопроєкт зі змінами до Виборчого кодексу розглянув профільний комітет. Проєкт закону без поправок прийняли у першому та другому читаннях.

Автор законопроєкту № 3995, депутат від «Голосу» Роман Лозинський пояснив, що довідки про несудимість — зайва бюрократична процедура. Кандидат у депутати в документах для реєстрації і так кілька разів зазначає про свою несудимість, за що вже несе відповідальність.

Також Лозинський додав, що МВС і міністр Арсен Аваков більше не зможуть «заробити» на видачах довідок.

«Вільне радіо»

Реєстрація кандидатів у депутати місцевих рад та на посади сільського, селищного та міського голів розпочалася 15 вересня. На подачу всіх документів передбачено 10 днів. До виборів залишилося 40 днів.

За попередніми списками, своїх кандидатів висуватимуть 194 партії. Після реєстрації кандидати можуть починати передвиборчу агітацію.