«Люди борються за свободу та демократію». Зеленський прокоментував протести в Білорусі та закликав режим піти на діалог із народом

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Люди борються за свободу та демократію». Зеленський прокоментував протести в Білорусі та закликав режим піти на діалог із народом

president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський прокоментував протести в Білорусі, які вважає ненасильницькою війною за свободу та демократію. На його переконання, якщо режим самопроголошеного президента Олександра Лукашенка не піде на діалог із народом, Білорусь може отримати «щось на кшталт Майдану».

Про це український президент розповів у інтерв’ю австрійському виданню Wiener Zeitung.

Зеленський зазначив, що підтримує білоруський народ, який «бореться за свободу та демократію без агресії та насильства».

«Ніхто не кидає каміння, ніхто не підпалює будівлі. Багато демонстрантів страждають від жорстокого ставлення з боку держави. Для мене важливо, щоб не було кривавої бані», — сказав він.

На думку президента, Лукашенко має піти назустріч протестувальникам, щоб уникнути ескалації насильства. У зворотному випадку, «якщо держава відмовляється від діалогу з народом, Білорусь може отримати щось на кшталт Майдану».

Зеленський також сказав, що Білорусі бракує «символічного лідера, довкола якого можуть об’єднатися люди», і підкреслив, що втручання у внутрішні справи цієї країни неприпустиме.

«В будь-якому випадку важливо, щоб білоруси самі обирали своє майбутнє. Жодній країні не дозволено втручатися у внутрішні справи іншої», — додав він.