400 затриманих, розгони водометами та світлошумовими гранатами: як пройшла чергова протестна неділя в Білорусі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
400 затриманих, розгони водометами та світлошумовими гранатами: як пройшла чергова протестна неділя в Білорусі

@lordiuz / Twitter

У неділю, 13 вересня, в багатьох містах Білорусі відбулися масові виступи, а в столиці — багатотисячний Марш героїв. У цей день мітинги та марші розганяли силою кийків, водометами та світлошумовими гранатами.

Як повідомляє BBC, у Мінську колона демонстрантів дійшла до селища Дрозди, в якому проживає самопроголошений президент Олександр Лукашенко. Приблизно за кілометр до комплексу дорогу колоні перегородили міліціонери, тож громадяни повернулися назад до центру.

Правоохоронці не намагалися розганяти Марш героїв, проте грубо затримували людей перед його початком, а також ловили тих, хто перебував на вулиці поблизу маршруту і після закінчення маршу. За даними МВС, всього в Мінську затримали понад 400 осіб.

«Наша Ніва» зазначає, що раніше протестувальники навідались «на чай» до дому голови Центрвиборчкому Білорусі Лідії Ярмошиної. Вони поклали біля огорожі плакати та інші символічні «подарунки», після чого рушили геть, але до житлового комплексу під’їхали автобуси з міліцією, з яких у протестувальників полетіли світлошумові гранати.

У Бресті хороводи на площі розігнали водометами — за версією правоохоронців, тисячі людей створили небезпеку для дорожнього руху. Після розгону протестувальники зібралися знову та пройшли колоною по вулиці, проте по закінченні заходу міліціонери зловили кількох людей.

Протестні акції також відбулися в Гродні, Гомелі, Могильові, Вітебську, Полоцьку та інших містах.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні й затримали тисячі осіб. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 12 вересня в Білорусі відбувся «жіночий марш» — жінки вийшли на акцію протесту проти переобрання президентом Олександра Лукашенка та проти міліцейського насилля. Під час заходу міліціонери затримали 69 людей.