У Мінську розпочався «жіночий марш». Силовики вже затримали десятки учасниць

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Білорусі розпочався «жіночий марш» — жінки виходять на акцію протесту проти переобрання президентом Олександра Лукашенка та проти міліцейського насилля.

У Мінську учасниці маршу вийшли на проспект Переможців, міліція попередила їх про незаконність заходу. Марш часто змінює напрямок, щоб обійти кордони і заплутати силовиків.

Видання TUT.by повідомляє, що ОМОН і невідомі в балаклавах і зеленому одязі заштовхують жінок у автозаки. За оцінками журналістів, затримані десятки людей.

Пенсіонерка Ніна Багінська, відома своєю активною участю в акціях протесту, не давала виїхати машині з затриманими. Через 30 секунд з автозаку вийшли дві людини у формі міліції і відтягли жінку.

У місті Гродно приблизно 30 дівчат зібралися біля торгового центру «Німан» на вулиці Радянській й співають пісні. Перед цим до них підійшли співробітники правоохоронних органів, які сказали, що «стояти тут — незаконно» і пішли в припаркований поруч автомобіль.

Водночас опозиціонерка Світлана Тихановська закликала ОМОН утриматись від насилля.

«Хочу вас попередити, що кожен, хто скоює злочини проти мирних демонстрантів і свого народу, понесе відповідальність», — заявила вона.

Зазначимо, що вже третю суботу поспіль у Мінську відбуваються «жіночі марші».

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох людей, побили сотні та затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.