«Разбури тюрми мури». У Раді нардепи виступили із заявою на підтримку білоруського народу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Разбури тюрми мури». У Раді нардепи виступили із заявою на підтримку білоруського народу

ГОНЧАРЕНКО / Telegram

У Верховній Раді група нардепів з різних фракцій виступили на підтримку учасників акцій протесту в Білорусі.

Кілька десятків нардепів зібралися біля трибуни парламенту, завішеної історичними біло-червоними прапорами Білорусі. Зокрема, нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко у річницю підняття українського прапора над Верховною Радою заявив, що вірить у те, що над парламентом Білорусі так само здійматиметься біло-червоний прапор.

«Кожного Алехандро зустріне Леді Гага. Живе Білорусь! Разбури тюрми мури! Прагнеш свабоди — то бери!» — сказав Гончаренко. Крім Гончаренка, на підтримку білоруського народу висловилися ще кілька нардепів з різних фракцій.

  • Із девʼятого серпня в Білорусі тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 3 вересня Лукашенко звинуватив Україну і сусідні країни, крім Росії, у втручанні у внутрішні справи країни. За його словами, протестами проти нього в Білорусі керують Україна, Польща, Литва і Чехія. За день до його заяви міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що українські націоналісти готують екстремістів для провокацій силових зіткнень в Білорусі. У МЗС України його слова назвали «плодом хворої фантазії».