Білоруські прикордонники показали відео, як посол України перетинав кордон. Для огляду авто дипломата нібито були «вагомі підстави»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Прикордонний комітет Білорусі оприлюднив відео перетину кордону в пункті пропуску «Нова Гута» послом України Ігорем Кизимом.

Запис від 5 вересня розміщено у Telegram-каналі комітету.

Як видно на відео, прикордонник звернувся до посла з вимогою дати оглянути авто, яким той пересувався.

У відповідь на це Кизим нагадав прикордоннику про Віденську конвенцію про дипломатичні зносини, згідно з якою огляд багажу дипломата під час перетину кордону не дозволяється, винятком є лише вагомі підстави.

Своєю чергою співробітник прикордонного комітету запевнив, що в нього є підстави для огляду.

«Особистий ваш багаж ми оглядати не хочемо, ми пропонуємо вам просто відкрити задні дверцята автомобіля, ми просто оглянемо багажник. Особисті речі ми оглядати не збираємося», — заявив прикордонник.

Після цього Кизим вийшов із машини й відкрив багажник.

«Ви зараз робите дуже поганий крок. Ваш посол, коли буде їхати — на нашому кордоні буде по-іншому зовсім. Ми починаємо дипломатичну війну. Ви хочете цього?» — обурився посол України в Білорусі.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 17 серпня глава українського МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що відомство вперше в історії викликало свого посла в Білорусі до Києва на консультації. Він нагадав, що Білорусь передала 32 із 33 затриманих «вагнерівців» Росії, попри наявність «усіх правових і моральних підстав передати їх Україні», а самопроголошений президент Олександр Лукашенко «неодноразово й абсолютно безпідставно звинувачував Україну в недружніх кроках проти Білорусі».
  • Кулеба заявив, що всі контакти на державному рівні між Україною і Білоруссю зараз припинені. У МЗС Білорусі відреагували на його заяву, наголосивши, що відповідальність за можливі наслідки призупинення відносин лежатиме на українській стороні.
  • 3 вересня Лукашенко звинуватив Україну і сусідні країни, крім Росії, у втручанні у внутрішні справи країни. За його словами, протестами проти нього в Білорусі керують Україна, Польща, Литва і Чехія. За день до його заяви міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що українські націоналісти готують екстремістів для провокацій силових зіткнень в Білорусі. У МЗС України його слова назвали «плодом хворої фантазії».
  • Колишній премʼєр-міністр Польщі й ексголова Європейської ради Дональд Туск розповів, що навесні 2014 року Олександр Лукашенко пропонував створити союз України та Білорусі. Сам Лукашенко і хотів його очолити.