Експрем’єр Польщі Туск: Лукашенко у 2014 році пропонував створити союз України і Білорусі та очолити його

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Експрем’єр Польщі Туск: Лукашенко у 2014 році пропонував створити союз України і Білорусі та очолити його

Гонтар Володимир / УНИАН

Колишній прем’єр-міністр Польщі та ексголова Європейської Ради Дональд Туск розповів, що навесні 2014 року Олександр Лукашенко пропонував створити союз України та Білорусі.

Про це він розповів в інтерв’ю Onet.pl.

Туск зазначив, що сам же Лукашенко і хотів його очолити. Він розповів, що самопроголошений білоруський президент завжди «грає у свою гру» і намагається зберегти свою владу.

«Мінськ був залучений у щось на кшталт посередництва між ЄС, Україною та Росією в найважчі дні української кризи. Лукашенко зателефонував мені тоді, я був ще прем’єр-міністром, і напряму запропонував переконати ЄС, що він може стати гарантом миру в Україні. А також підтримати його ідею про створення союзу України та Білорусі з ним на чолі», — розповів колишній прем’єр Польщі.

На той момент Лукашенко пояснював це як можливий шлях зупинити російську агресію. Водночас Туск наголосив, що, найімовірніше, Лукашенко переслідував власні мотиви. Адже у 2014 році всі боялися, що Росія не зупиниться на анексії Криму та піде далі, зокрема що ця агресія пошириться й на Білорусь. Тому Лукашенко шукав способи залишитися при владі.

«Імовірно, він прощупував, наскільки широке поле для його гри та чи можна втягнути в неї Європу. Але слід визнати, що він все одно зіграв позитивну роль в українському конфлікті, якою б не була його мотивація», — підкреслив Туск.

  • З 9 серпня в Білорусі тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.