Білоруські прикордонники провели огляд автомобіля українського посла. Він каже про порушення міжнародного права

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

На в’їзді до Білорусі автомобіль посла України Ігоря Кизима, який повертався до Мінська після відкликання для консультацій в МЗС України, всупереч нормам міжнародного права оглядали.

Про це сам посол заявив в інтерв’ю Tut.by.

«У минулі вихідні я перетнув українсько-білоруський кордон. Мій вʼїзд до Білорусі був, мʼяко кажучи, не дуже дружнім і почався, як я це розцінюю, з провокації. Мій особистий автомобіль, яким я повертався, піддався огляду білоруськими прикордонниками всупереч нормам міжнародного права про дипломатичні зносини і вже зовсім не в дусі наших дружніх двосторонніх відносин», — наголосив він.

За словами Кизима, керівник прикордонного пункту не пояснив йому, на яких підставах оглядають автомобіль.

«Але найголовніше — я не можу зрозуміти, що хотіли знайти в багажнику мого автомобіля? Не хочу перебільшувати, але, напевно, купу зброї або, може бути, спорядженого бойовика. Як я зрозумів, начальник пункту пропуску «Нова Гута» був проінструктований так зробити», — зазначив посол.

Також він заявив, що посольство України в Білорусі вже направило ​​відповідну ноту до білоруського МЗС.

«Для розвитку наших відносин це, звичайно ж, поганий сигнал. Чим би це не було викликано, є певні міжнародні правила, є Віденська конвенція про дипломатичні зносини. На жаль, це було зроблено у треку антиукраїнської риторики, яка зараз звучить у Білорусі», — резюмував Кизим.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 17 серпня глава українського МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що відомство вперше в історії викликало свого посла в Білорусі до Києва на консультації. Він нагадав, що Білорусь передала 32 із 33 затриманих «вагнерівців» Росії, попри наявність «усіх правових і моральних підстав передати їх Україні», а самопроголошений президент Олександр Лукашенко «неодноразово й абсолютно безпідставно звинувачував Україну в недружніх кроках проти Білорусі».
  • Кулеба заявив, що всі контакти на державному рівні між Україною і Білоруссю зараз припинені. У МЗС Білорусі відреагували на його заяву, наголосивши, що відповідальність за можливі наслідки призупинення відносин лежатиме на українській стороні.
  • 3 вересня Лукашенко звинуватив Україну і сусідні країни, крім Росії, у втручанні у внутрішні справи країни. За його словами, протестами проти нього в Білорусі керують Україна, Польща, Литва і Чехія. За день до його заяви міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що українські націоналісти готують екстремістів для провокацій силових зіткнень в Білорусі. У МЗС України його слова назвали «плодом хворої фантазії».
  • Колишній премʼєр-міністр Польщі й ексголова Європейської ради Дональд Туск розповів, що навесні 2014 року Олександр Лукашенко пропонував створити союз України та Білорусі. Сам Лукашенко і хотів його очолити.