«Поділяємо позицію ЄС». В МЗС України прокоментували результати виборів у Білорусі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву щодо офіційних результатів президентських виборів у Білорусі. У відомстві підкреслили, що Україна загалом поділяє позицію, висловлену Європейським Союзом. Про це йдеться у заяві МЗС.

У відомстві також наголосили, що результати виборів не викликають довіри в білоруському суспільстві.

«Україна надзвичайно занепокоєна випадками необґрунтованої жорстокості правоохоронців щодо громадян, які беруть участь у протестах, представників ЗМІ та іноземців», — зазначили у заяві.

У МЗС розраховують, що звільнення з-під варти частини затриманих на протестах «стане початком діалогу влади з громадянським суспільством» для пошуку компромісів».

Україна закликає керівництво Білорусі не допустити переслідувань політичних опонентів і тих громадян, які вийшли на вулиці. Крім того, відомство закликає ретельно розслідувати усі факти неправомірного застосування сили проти мирних протестувальників.

«Україна вважає Білорусь особливо близькою країною і готова докласти усіх зусиль, щоб допомогти їй пройти цей складний етап без ослаблення суверенітету, врегулювати кризу з дотриманням основоположних прав і свобод громадян», — зазначили у заяві.

Європейський Союз вирішив не визнавати результати президентських виборів у Білорусі. Відповідне рішення напередодні ухвалили міністри закордонних справ країн-членів ЄС.

У ЄС також наголосили, що готують санкції проти Білорусі, і планують переглянути відносини з цією країною. Водночас ЄС готовий допомогти білоруській владі налагодити діалог з представниками опозиції.

Згідно з даними, оприлюдненими на сайті ЦВК, президент Білорусі Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів, а опозиційна кандидатка Світлана Тихановська — 10,1%.