Meduza: Омські лікарі ще в Росії підозрювали, що Навального отруїли. У нього була «чітка клінічна картина»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Meduza: Омські лікарі ще в Росії підозрювали, що Навального отруїли. У нього була «чітка клінічна картина»

Oleg Nikishin/Epsilon/Getty Images

Лікарі в Омську, куди доправили опозиціонера Олексія Навального після того, як йому стало зле в літаку, ще тоді підозрювали, що політика могли отруїти.

Про повідомляє Meduza з посиланням на медиків, які брали участь у консиліумах щодо стану здоров’я Навального.

За їхніми даними, у пацієнта була «чітка картина отруєння ФОС [фосфорорганічними речовинами]». Водночас було і кілька нетипових симптомів — зокрема, не було проблем із шлунково-кишковим трактом, а також був кетоацидоз. Це стан, який характерний для діабетиків, коли в крові падає рівень цукру.

Типовими ознаками отруєння були міоз (звужені зіниці), гіперсалівація (підвищене слиновиділення), пітливість, гіпертонус мʼязів.

Аналізи Навального також не підтвердили наявності у нього отруйних речовин. За даними омських токсикологів, під час досліджень їх не виявили, однак медики отримали неповні дані аналізів.

«Я бачив тільки стандартну біохімію, в якій були виражені порушення кислотно-лужного балансу та порушення вуглеводного обміну», — розповів один із лікарів.

Як зазначили інші джерела, не зовсім типові симптоми отруєння у Навального могли бути пов’язані з тим, що його отруїли сумішшю різних речовин.

«Кожна нервово-паралітична речовина має свої токсикокінетичні особливості: тобто час, за який вона розподіляється тканинами, залежить від самої структури речовини. Підвищена стабільність «новачків» і тверда, порошкова форма можуть уповільнити вплив [на організм]. Наприклад, [коли речовина надходить] через шкіру. Але через це ж вони можуть легше накопичуватися в тканинах, перш за все жирових, і повільне надходження отрути в такому випадку здатне подовжити період, протягом якого відбувається отруєння, ускладнивши, таким чином, лікування», — зазначив професор Школи фармакології в Університеті Каліфорнії в Сан-Дієго Зоран Радич.