У центрі Мінська почалася акція солідарності з Колесниковою. Силовики без розпізнавальних знаків затримують учасників

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У центрі Мінська почалася акція солідарності з Колесниковою. Силовики без розпізнавальних знаків затримують учасників

Белсат

У Мінську проходить акція солідарності із затриманою опозиціонеркою, членом Координаційної ради Марією Колесниковою. Силовики в балаклавах і без розпізнавальних знаків жорстко затримують учасників акції. Про це повідомляє TUT.by.

Акція розпочалася ввечері біля Комарівського ринку, силовики почали затримувати людей за кілька хвилин після початку. «Наша Ніва» повідомляє, що затримали щонайменше 10 людей, зокрема жінок похилого віку.

Потім учасники рушили від ринку в бук проспекту Машерова. Туди під’їхали автозак і два мікроавтобуси без номерів, затримання продовжилися. Протестувальники скандували: «Ганьба».

Загалом за даними правозахисного центру «Вясна», 8 вересня у Мінську силовики затримали 40 людей.

Також акція солідарності триває біля Національного художнього музею — сюди прийшли переважно жінки. Міліція закликала їх розійтися, у відповідь ті співають: «Я завжди з собою беру відеокамеру».

Серед учасників акції — відома 73-річна активістка і націоналістка Ніна Багінська.

  • Напередодні в центрі Мінська невідомі люди викрали і вивезли на мікроавтобусі одного з лідерів білоруської опозиції — Марію Колесникову.
  • Зранку 8 вересня представники Держприкордонкомітету Білорусі повідомили, що усі троє — Колесникова, Родненков і Кравцов — відбули до України. Згодом там уточнили, що Колесникову затримано.
  • Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що двох членів Координаційної ради білоруської опозиції «насильно видворили» з Білорусі до України. Колесникова ж кордон не перетинала, тому що вчинила «дії, які унеможливили це».
  • Координаційна рада опозиції згодом повідомила, що Кравцов і Родненков вийшли на зв’язок — вони вже перебувають у Києві. Згодом Лукашенко заявив, що Білорусь вимагатиме від України їх видачі.