Штаб опозиціонера Бабарика: Колесникову утримують у Мозирському прикордонному загоні

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Штаб опозиціонера Бабарика: Колесникову утримують у Мозирському прикордонному загоні

Veronica Tsepkalo / Facebook

Член Координаційної ради, білоруська опозиціонерка Марія Колесникова затримана і перебуває в Мозирському прикордонному загоні.

Про це повідомляє штаб опозиційного білоруського політика Віктора Бабарика, пише Tut.by.

Як зазначається, інформація надійшла з декількох анонімних джерел.

За даними штабу, оперативний черговий, спілкуючись з адвокатом Колесникової Максимом Знаком телефоном, запевнив, що не знає про факти затримання когось у пункті пропуску «Олександрівка».

«В інтересах Марії Колесникової був укладений договір із адвокатом з Мозиря, який подав до військової частини № 1257 повідомлення про прийняття захисту і копію ордера, йому також повідомили про те, що Марії Колесникової в цій військовій частині немає», — повідомили у штабі, зауваживши, що інформацію про затримання Колесникової підтвердив Державний прикордонний комітет, проте не назвав, ані хто затримував Марію Колесникову, ані на яких підставах вона затримана.

Окрім цього, Білоруський Гельсінський Комітет надіслав до Робочої групи ООН з насильницьких чи недобровільних зникнень повідомлення щодо ситуації з викраденням Марії Колесникової. Робоча група просить провести розслідування і повідомити про результати.

«Ми сподіваємося, що подане повідомлення дозволить оперативно зʼясувати долю Марії Колесникової та припинити практику насильницьких зникнень опонентів чинної влади. Водночас ми звертаємося до білоруської влади з вимогою повідомити про місцеперебування Марії Колесникової, а в разі її утримання представниками влади — негайно звільнити і в повному обсязі забезпечити її право на захист та інші процесуальні гарантії, передбачені міжнародними договорами Республіки Білорусь і національним законодавством», — додали у штабі Бабарика.

  • Напередодні в центрі Мінська невідомі люди викрали і вивезли на мікроавтобусі одного з лідерів білоруської опозиції — Марію Колесникову.
  • Зранку 8 вересня представники Держприкордонкомітету Білорусі повідомили, що усі троє — Колесникова, Родненков і Кравцов — відбули до України. Згодом там уточнили, що Колесникова затримана.
  • У ДПСУ підтвердили приїзд Родненкова та Кравцова до України. Водночас там підкреслили, що Колесникова в пункти пропуску України для проходження прикордонного контролю не прибувала.
  • Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що двох членів Координаційної ради білоруської опозиції «насильно видворили» з Білорусі до України. Колесникова ж кордон не перетинала, тому що вчинила «дії, які унеможливили це».