Лукашенко стверджує, що соратники викинули Колесникову з авто перед «втечею» в Україну. Білорусь буде домагатися їх видачі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Лукашенко стверджує, що соратники викинули Колесникову з авто перед «втечею» в Україну. Білорусь буде домагатися їх видачі

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що прикордонники ведуть переговори з Україною про видачу членів Координаційної ради білоруської опозиції Івана Кравцова та Антона Родненкова. Про це він заявив в інтерв’ю російським ЗМІ.

«І ми з ними [українськими прикордонниками] ведемо переговори, щоб вони нам їх [Кравцова і Родненкова] повернули […] Будемо розбиратися, що сталося», — сказав Лукашенко.

Коментуючи затримання Колесникової, він заявив, що всіх трьох опозиціонерів на їхньому автомобілі спочатку пропустили білоруські прикордонники, але потім на пості підсилення соратники «викинули з авто» Колесникову.

«Але після основного посту ми виставили ще пост підсилення. Звичайно, їх зупинили. Вони на своєму автомобілі по газах. Її [Колесникову] викинули з машини, на ходу. Ну так вони там [в автомобілі] втрьох були, хто її міг викинути? Наші прикордонники, звичайно, її затримали, як годиться, я як старий прикордонник це говорю, і відправили в загін прикордонний. А ці через кордон, через пост український. Українці, наскільки я зараз поінформований, їх затримали», — заявив Лукашенко.

Він також припускає, що Колесникова прямувала в Україну, бо в неї там «нібито сестра живе».

  • Напередодні в центрі Мінська невідомі люди викрали і вивезли на мікроавтобусі одного з лідерів білоруської опозиції — Марію Колесникову.
  • Зранку 8 вересня представники Держприкордонкомітету Білорусі повідомили, що усі троє — Колесникова, Родненков і Кравцов — відбули до України. Згодом там уточнили, що Колесникову затримано.
  • Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що двох членів Координаційної ради білоруської опозиції «насильно видворили» з Білорусі до України. Колесникова ж кордон не перетинала, тому що вчинила «дії, які унеможливили це».
  • Координаційна рада опозиції згодом повідомила, що Кравцов та Родненков вийшли на зв’язок — вони вже знаходяться в Києві.