Журналіст Бутусов заявив, що його викликали на допит у справі про спецоперацію «вагнерівців»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Журналіст Бутусов заявив, що його викликали на допит у справі про спецоперацію «вагнерівців»

Головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов заявив, що його викликали на допит у прокуратуру як свідка у справі про спецоперацію із затримання 28 бойовиків «ПВК Вагнера». Про це він повідомив у Facebook.

Бутусова викликали на допит на 9 вересня як свідка за фактом ведення Росією агресивної війни проти України. Його запросив заступник начальника відділу департаменту з військових злочинів Андрій Ткаченко.

Бутусов додає, що на допит викликали у справі, якої «офіційно не існує». Але він вважає, що це «великий крок вперед», бо спочатку влада заявляла, що ніякої операції по «вагнерівцях» не було.

«Справу про зраду в Офісі президента вдалося зрушити з мертвої точки, тепер все, що я писав, буде процесуально закріплено в справі, і якщо Генпрокуратура і СБУ не проведуть слідство, значить, хтось із прокурорів буде змушений взяти на себе відповідальність за приховування витоку інформації. Президент Зеленський, глава ОП Єрмак, начальник комітету з розвідки Демченко отримали інформацію, що спецоперація проводиться спільно зі спецслужбами США, що курирує її безпосередньо співробітник Т., що в цю операцію вкладені чималі ресурси як українських, так і американських спецслужб. І тим не менше, було прийнято рішення не псувати відносини з Росією, не псувати відносини з представником Путіна Дмитром Козаком», — написав журналіст.

Про що йдеться?

18 серпня журналісти Юрій Бутусов, Яніна Соколова і видання «Українська правда» та «Дзеркало тижня» писали про зрив спецоперації Служби безпеки та військової розвідки із затримання російських найманців з «ПВК Вагнера», яких зрештою затримали в Білорусі та видали Росії. Українські спецслужби начебто готували масштабну операцію з їхнього затримання, для чого виманили бойовиків у Білорусь. Однак, після того як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася.

У зриві операції, за інформацією журналістів, були винні голова Офісу президента Андрій Єрмак і президент Володимир Зеленський, який послухав Єрмака. Інформацію про причетність України згодом спростували. Також цю інформацію спростували в Офісі президента, особисто Андрій Єрмак, Служба зовнішньої розвідки та СБУ.