Комерційний супутник випадково зафіксував вхід до підземної військово-морської бази Китаю. На фото до сховища заходить атомна субмарина

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Комерційний супутник випадково зафіксував вхід до підземної військово-морської бази Китаю. На фото до сховища заходить атомна субмарина

SteKrueBe / Wikipedia

Комерційний супутник американської компанії Planet Labs зробив знімок острову Хайнань у Південно-Китайському морі, де випадково зафіксував момент входу підводного човна до підземної бази. Експерти впізнали китайську атомну субмарину 093 «Шань», озброєну протикорабельними ракетами і торпедами.

Про це повідомляє CNN.

Про будівництво таємної бази субмарин на острові Хайнань відомо з 2008 року — про це розповідала розвідка Індії та низки інших країн. База розташована у 280 км від острівного курортного міста Дананг у В’єтнамі та всього в декількох кілометрах від китайського курорту Санья.

Вважається, що це ключовий військовий об’єкт для захисту берегової лінії Китаю.

Знімок, що зафіксував, як субмарина заходить до підземної бази, вважають великою рідкістю. Саму підземну базу рідкістю при цьому не вважають, оскільки Пекін має давню традицію приховувати свою військову техніку — від ракет до підводних човнів.

Зазначається, що підземні бази не дозволяють розвідці США оцінити бойову готовність китайського флоту, точну кількість підводних човнів тощо.

  • У липні США відправили два авіаносці для проведення навчань у Південно-Китайському морі на тлі конфліктів із Китаєм. Наразі Пекін намагається досягти панування в Південно-Китайському морі, багатого на ресурси та вигідного для торгівлі. Бруней, Малайзія, Філіппіни, Тайвань і В’єтнам з цим не погоджуються та заявляють свої права на море. Китай побудував острівні бази по всій акваторії, але пояснює це мирними намірами.
  • Демократичний Тайвань проводить повномасштабні військові навчання на суші, на воді та в повітрі на тлі агресії комуністичного Китаю, який вважає острів частиною власної території та погрожує анексувати його військовим шляхом.
  • Пекін стикається з хвилею ворожості, що зростає на тлі спалаху коронавірусу і може призвести до більшого загострення відносин Китаю зі США. Головний пропагандист Компартії Ху Сіцзінь закликав нарощувати ядерний потенціал Китаю, щоб протистояти США.