США припинили договір з Гонконгом про екстрадицію та пільги. Усе через обмеження автономії міста китайським урядом

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
США припинили договір з Гонконгом про екстрадицію та пільги. Усе через обмеження автономії міста китайським урядом

Billy H.C. Kwok / Getty Images

США припинили дію договору про екстрадицію з напівавтономним Гонконгом через ухвалення Китаєм нового закону про національну безпеку, що дає спецслужбам повноваження діяти в місті та затримувати активістів, які закликають до протестів за незалежність.

Про це заявив держсекретар США Майкл Помпео у Twitter.

«Комуністична партія Китаю вирішила придушити свободи та автономію населення Гонконгу. Через дії КПК ми припиняємо три наші двосторонні угоди з цією територією», — написав він.

Як зазначає CNN, відтепер Вашингтон не видаватиме Гонконгу злочинців-втікачів і не переводитиме до міста засуджених. Також США скасовують економічні пільги.

США — остання країна, яка припинила екстрадицію з Гонконгом.

Раніше це зробили Велика Британія, Канада, Австралія та Німеччина, які виступили з критикою нового закону, що обмежує права і свободи гонконгців усупереч домовленості про виключення міста з числа британських колоній та передачу під владу Пекіну в 1997 році.

Після виходу зі складу Британії Гонконг користувався особливими торговими пільгами від США, які були обумовлені широкою автономією цього фінансового центру Азії.

У червні Китай ухвалив закон про національну безпеку, націлений на гонконгських активістів — їх за спрощеною процедурою каратимуть за заклики до незалежності, які Компартія вважає тероризмом і змовою з іноземними урядами.

Найвищий ступінь покарання за новим законом — довічне ув’язнення. Китай уже затримав кількох осіб, зокрема власника опозиційного видання.