Британія призупиняє угоду про екстрадицію з Гонконгом. Це може призвести до більшої напруженості у відносинах з Китаєм

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Британія призупиняє угоду про екстрадицію з Гонконгом. Це може призвести до більшої напруженості у відносинах з Китаєм

Yui Mok / PA Images via Getty Images

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив про зміни в домовленостях з Гонконгом щодо екстрадиції підозрюваних у злочинах. Таке рішення ухвалили через прийняття Китаєм закону про національну безпеку, що порушує китайсько-британські домовленості щодо передачі міста в 1997 році.

Про це повідомляє BBC.

Угода про екстрадицію між Британією та Гонконгом означає, що уряди мають видавати один одному підозрюваних у скоєнні злочинів. На тлі придушення гонконгської демократичної опозиції Британія побоюється, що виданих підозрюваних можуть репресувати з політичних міркувань.

Угода про екстрадицію діяла майже 30 років. Гонконг мав аналогічні угоди ще з 19 країнами, зокрема з Австралією, яка вже призупинила домовленості через китайський закон про нацбезпеку, за яким підозрюваних у антидержавних злочинах гонконгців можуть вивезти до Китаю і засудити до довічного ув’язнення.

Ситуація з призупиненням угоди про екстрадицію може призвести до подальшої напруженості у відносинах між Британією та Китаєм. Зокрема, раніше британський уряд з міркувань безпеки заборонив китайській фірмі Huawei працювати в національній мережі 5G.

Як повідомляє Reuters, призупинення угоди розпочинається відсьогодні. Міністр закордонних справ Британії Домінік Рааб, який вчора звинуватив Китай у жахливому порушенні прав людини та анонсував зміни в угоді про екстрадицію, відмовився коментувати подробиці.

Коментар надали тільки в Міністерстві освіти — його голова Гевін Вільямсон зазначив, що країна і надалі співпрацюватиме з Китаєм, оскільки він «важливий гравець на міжнародній арені», проте завжди необхідно висловлювати своє невдоволення, якщо у відносинах щось не так.

При цьому в Британії будь-які кроки щодо угоди про екстрадицію називають черговими цвяхами в труну «золотої ери» відносин з Китаєм — другою в світі економікою.

Зі свого боку відреагувало Міністерство закордонних справ Китаю. Його представник заявив, що Британії слід «припинити рухатись у хибному напрямку». Перед тим китайський посол у Британії зауважував, що в разі будь-яких спроб накласти санкції на урядовців Пекіну, Лондон отримає «рішучу відповідь».