Посольство США підтримало журналістів «Схем». Владу закликають до негайних дій

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Посольство США підтримало журналістів-розслідувачів проєкту «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт «Радіо Свобода» та телеканалу «UA: Перший») і висловило стурбованість через можливий тиск на них.

Дипвідомство просить українську владу провести швидке і всебічне розслідування.

«Ми стурбовані нещодавніми інцидентами, спрямованими проти співробітників «Радіо Свобода», включаючи спалення автомобіля та підозру на прослуховування оселі. Ми високо цінуємо, що влада вживає початкових заходів для вивчення цих інцидентів, і закликаємо до швидкого і всебічного розслідування», — йдеться в заяві.

У посольстві підкреслили, що вільні медіа є найважливішим елементом демократії і журналісти не повинні зазнавати залякувань.

  • Уранці 8 серпня журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач повідомив, що знайшов у своїй квартирі ймовірні сліди прослуховувального пристрою. У стелі він виявив отвір завдовжки 60 см, який вів на горище. Ткач розповів, що раніше йому погрожували через журналістську діяльність і попереджали про прослуховування. Поліція Києва після огляду квартири та горища будинку не знайшла слідів прослуховувальних пристроїв, але почала досудове розслідування.
  • 11 серпня Ткач подав скаргу на бездіяльність слідчих Національної поліції стосовно провадження про встановлення пристрою для прослуховування в його помешканні.
  • В ніч на 17 серпня невідомі спалили автомобіль, на якому під час своїх розслідувань пересувався журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач. Поліція розслідує підпал. «Схеми» оприлюднили відео підпалу.
  • Пізніше СБУ затримала колишнього поліцейського, який міг організувати підпал автомобіля журналістки «Радіо Свобода» у Львові.