Журналіст «Схем» Ткач знайшов вдома прослушку. Він заявив, що раніше отримував «попередження»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Журналіст програми «Схеми» (спільний проєкт «Радіо Свобода» та телеканалу «UA: Перший») Михайло Ткач повідомив, що знайшов у своїй квартирі прослуховувальні пристрої.

Про це він написав у Facebook.

«Виявив вдома ознаки прослуховуючого пристрою. Протягом кількох тижнів я декілька разів отримував попередження про те, що моя журналістська діяльність дратує високопосадовців і по мені почали активно працювати. Від одного джерела була інформація про те, що планують «сверлитись». Сьогодні зрозумів, що це означає», — написав він.

Ткач викликав поліцію. На місце також прибула частина редакції «Схем».

Головна редакторка «Схем» Наталія Седлецька повідомила, що поліція виявила отвір довжиною мінімум 60 см у стелі квартири Ткача, який вів на горище — туди є доступ з різних підʼїздів.

«Поліцейські провели зовнішній огляд приміщення, піднялись на горище, взяли зразки з будівельних матеріалів, прийняли заяву. Та поїхали. Тобто «глибше» не шукали. Більше того, ми просили поліцію забезпечити охорону приміщення (горища), в яке можна легко потрапити і знищити речові докази. Це б допомогло нам зберегти їх, поки поліція знову не повернеться. Але нам сказали далі звертатись вже у райвідділок», — написала вона в Facebook.

Команда «Схем» вирішила сама стежити за місцем події, щоб зберегти речові докази.

«Ми очікуємо якнайшвидшої реєстрації кримінального провадження за статтями про перешкоджання професійній журналістській діяльності, незаконне збирання інформації, втручання в приватне життя», — заявила Седлецька.

  • Журналіст Михайло Ткач є автором багатьох розслідувань «Схем» про корупцію та порушення чиновників, а також перших осіб держави. Серед останніх розслідувань Ткача — порушення правил дорожнього руху кортежем президента, а також переїзд Володимира Зеленського в держрезиденцію в Конча-Заспі.